Trgovina

Značajan pad prodaje nelegalnih suplemenata na internetu

Na internet tržištu dijetetskih suplemenata u Srbiji ove godine su identifikovane 92 stranice, Fejsbuk, Instagram i veb, sa 6.700 oglasa preko kojih se prodaju dodaci ishrani koji nisu registrovani u bazi podataka Ministarstva zdravlja čime potencijalno predstavljaju opasnost za stanovništvo, rečeno je na stručnom skupu „Problem nelegalnog prometa dijetetskih suplemenata u Republici Srbiji" u Privrednoj komori Srbije.

Poslednji podaci pokazuju da je na prodaju oglašeno više od 3.000 neregistrovanih suplemenata, što je za 30 odsto manje u odnosu na 2019. godinu.

„Problem nelegalnog prometa dijetetskih suplemenata ne brine samo nas, i daleko razvijenije zemlje preko svojih regulatornih agencija redovno upozoravaju korisnike da budu izuzetno obazrivi prilikom upotrebe bilo kog dijetetskog suplementa. Zbog sve masovnije upotrebe dodataka ishrani, često bez konsultacija sa lekarom ili farmaceutom, kao i bez znanja o mogućim neželjenim efektima, neophodna je stalna edukacija kako bi upotreba dijetetskih suplemenata postala bezbedna, kontrolisana i racionalna“, izjavila je Mirjana Vučićević, sekretar Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost PKS.

Igor Špadier, zamenik predsednika Grupacije proizvođača, uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata PKS, ističe da su dobre vesti to da se zahvaljujući strožoj kontroli značajno smanjila nelegalna prodaja suplemenata putem interneta.

„U Srbiji je pet do šest puta smanjen promet suplemenata na internetu od 2019. godine, kada je 197.950 potrošača onlajn kupovalo različite dodatke ishrani“, rekao je Špadijer navodeći da prema procenama, crno tržište dijetetskih suplemenata i lekova u svetu godišnje vredi 4,4 milijardi dolara.

Prim. dr Vesna Pantić-Palibrk, načelnik Jedinice za unapređenje ishrane i kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane Gradskog zavoda za javno zdravlje iz Beograda, ističe da na tržištu postoje proizvođači i prodavci koji posluju po pravilima i principima koji su ustanovljeni sa ciljem da se obezbedi visok nivo zaštite zdravlja i života ljudi.

„Međutim, ima i onih koji na tom tržištu nalaze priliku za brzom zaradom“, dodaje Pantić-Palibrk i savetuje sve potrošače suplemenata da dobro pogledaju pakovanje koje, ukoliko je originalno, na sebi ima deklaraciju sa jasnim uputstvom za korišćenje, neželjenim efektima i drugim informacijama.

Doc.dr Marina Kalić sa Farmaceutskog fakulteta iz Novog Sada naglašava da postoji jasna procedura koju svaki privredni subjekt u poslovanju hranom mora da ispuni kako bi dobio deklaraciju, odnosno, potvrdu da je proizvod prošao sve nivoe kontrole kako bi bio upisan u bazu podataka Ministarstva zdravlja.

Aleksandra Mirić, predsednik Grupacije proizvođača, uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata, je naglasila da falsifikovani proizvodi i oni koji se viđaju na crnom tržištu, kompromituju reputaciju dodataka ishrani i sve legalne proizvođače koji poštuja stroga pravila poslovanja.

Brojke pokazuju da je u apotekama u Srbiji tokom 2022. godine prodato 47 miliona pakovanja dijetetskih suplementata, što je rast od 33 odsto u odnosu na 2019. godinu. Iz Srbije je prošle godine izvoz ovih proizvoda vredeo 35,7 miliona dolara, dok smo uvezli dodatke ishrani za 71,2 miliona dolara. U Srbiji posluje 110 proizvođača dijetetskih suplemenata, od kojih 40 pruža uslugu ugovorne proizvodnje. 

Foto: PKS

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!