Projekti

Značaj dobročinstva u krizi: VIRTUS u godini COVID-a

Da je spremnost ljudi da zajednički rade za opšte dobro najsnažnija u trenucima velikih kriza pokazala je i prošla godina. Prema podacima koje je prikupio Catalyst Balkans u Srbiji je od 16. marta 2020. do 31. januara 2021. donirano više od 21 miliona evra za otklanjanje posledica uzrokovanih korona virusom.

Najveći deo sredstava, gotovo 64% ukupne sume, donirao je poslovni sektor, a najčešći primalac donacija, sa učešćem od oko 80%, bila je sama država, to jest lokalne i nacionalne vlasti i zdravstvene institucije. Nije iznenađenje da je najveći deo prikupljenih sredstava (više od 46%) upotrebljen za nabavku medicinske opreme. Nešto manji procenat (više od 41%) utrošen je za nabavku potrošne robe poput maski i rukavica, dok je za humanitarnu pomoć donirano 5%. Iako su finansijska sredstva odigrala presudnu ulogu, pokazao se i značaj nematerijalne pomoći. Jedan od izrazitih primera jeste saradnja Srpskog filantropskog foruma sa Nordeusom i UNICEF-om, koja je iznedrila tabelu potreba zdravstvenog sistema i na taj način omogućila donatorima jasnu, pouzdanu i stalno ažuriranu sliku o tome gde i koje donacije su najpotrebnije.

Godina iza nas kao da je prodrmala i mobilisala sve sektore i pore društva. Velike kompanije pružile su u odsudnom trenutku podršku poljuljanom zdravstvenom sistemu, brojna manja i srednja preduzeća neposredno su se našla samoj zajednici u kojoj posluju, a svako od nas je zasigurno bar u jednom trenutku osetio poriv da pomogne kako i koliko može. Doprinos nevladinog sektora takođe je bio veliki. Tako je Trag fondacija već u aprilu raspisala konkurs za program „Aktivne zajednice: solidarni odgovor na COVID-19“ sa ciljem pružanja podrške akcijama usmerenim na sprečavanje širenja virusa, ali i onim fokusiranim na oporavak zajednice od ekonomskih i ostalih posledica pandemije. Rezultat programa su 223 pristigla predloga i 39 podržanih inicijativa, sa više od 13,7 miliona dinara. Osim toga, brojne lokalne nevladine organizacije i neformalne grupe građana uspele su naizgled nemoguće: da spoje sve sektore društva i drugim rečima, okupe donatore, organizuju volontere, alarmiraju lokalne medije i lociraju najugroženije slojeve stanovništva i najhitnije potrebe. Zahvaljujući njima, adresirani su brojni problemi koji bi u suprotnom prošli ispod radara sistema i institucija.

Konačno, pokazalo se da potencijal za prevazilaženje budućih kriza, kao uostalom i svih tekućih problema, u dobroj meri leži u spremnosti svakog od nas da dobro u sebi pretoči u dobro delo, da pomogne drugome ili celoj zajednici, kao i u sposobnosti svih nas da sarađujemo. Ovo je važna lekcija, koja treba da ostane i kad se jednom pandemija završi, a da je ne bismo tako lako zaboravili, važno je da dobra dela najpre primetimo i istaknemo ih makar jednom godišnje u prvi plan.

Upravo to je cilj i VIRTUS nagrade za filantropiju, koju već 14 godina zaredom Trag fondacija dodeljuje. Ove godine, VIRTUS nagrada je prilika da se svako od nas osvrne iza i oko sebe i nominuje dobra dela kompanija i pojedinaca koji su svojim zalaganjem učinili da 2020. bude makar malo lakša i podnošljivija. U neizvesnosti pandemije koja traje i u društvu u kom ima toliko mesta za poboljšanje, danas je više nego ikad potrebno da dobro ne ostane skriveno. Prijave su otvorene do 25. februara, a više detalja saznajte na: www.tragfondacija.org/virtus-nagrada.

Autor: Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacije

 Foto: Aleksandar Crnogorac/Trag fondacija

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!