Berza

Zlato sve traženije. Koliko ga ima na svetu

U avgustu cena zlata dostigla je rekord, popevši se na iznad 2.000 dolara po unci. A od početka pandemije vrednost zlata porasla je za neverovatnih 40 odsto.

U periodima recesija srednjeg intenziteta, vrednost zlata zna da se se uveća i više puta.

Tokom recesije 2008. godine, vrednost zlata se uvećala 280 odsto.

I dok je povećanje cena bilo uslovljeno trgovcima zlata, postavlja se pitanje snabdevanja ovim plemenitim metalom, kao i kada ga više neće biti.

Tražnja za zlatom velika je jer se zlato posmatra kao investicija, statusni simbol, ali i jer je ono jedna od ključnih komponenata u mnogim elektronskim uređajima.

Međutim, zlato je takođe ograničen resurs i u nekom trenutku će doći do toga da ga nema više u rudnicima.

Eksperti govore o konceptu "vrhunca" zlata - kada se zlato vadi iz rudnika u najvećoj mogućoj meri. Neki veruju da smo već dostigli tu tačku, prenosi B92.

U 2019. godini, proizvodnja u rudnicima zlata iznosila je ukupno 3.531 tonu, što je za jedan procenat manje nego godinu dana pre toga, navodi Svetski savet za zlato. To je, zapravo, prvi put da je proizvodnja opala još od 2008. godine.

Čak i kada se "vrhunac zlata" dogodi, eksperti kažu da se u godinama nakon toga neće videti dramatičan pad u proizvodnji. Umesto toga, mogli bismo da svedočimo postepenom smanjivanju proizvodnje koje će trajati nekoliko decenija.

Rezerve koje se nalaze ispod zemlje trenutno se procenjuju na oko 50.000 tona, prema navodima Američke geološke službe. do sada je iz rudnika izvađeno oko 190.000 tona. Sudeći po ovim grubim procenama, preostalo je još oko 20 odsto da se izrudari.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!