Žensko preduzetništvo

Žensko preduzetništvo - Važan faktor ekonomskog razvoja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je za RTS da žensko preduzetništvo treba da bude prepoznato kao veoma važan faktor ekonomskog razvoja našeg društva i za dostizanje pune ravnopravnosti.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Brankica Janković je govorila o tome koliko je važno žensko preduzetništvo za ravnopravnost u društvu.

Naime, poverenica smatra da to preduzetništvo treba da bude prepoznato kao veoma važan faktor ekonomskog razvoja našeg društva i važno za dostizanje pune ravnopravnosti.

"Imajući u obzir ovu činjenicu kao i činjenicu da je 34 odsto žena preduzetnica, odnosno prema procenama Evropske banke za obnovu i razvoj svako četvrto preduzeće u zemlji vodi žena i da je Udruženje poslovnih žena jedno od vodećih udruženja koje okuplja 523 privredna subjekta - inicirala sam sastanak sa premijerkom koja je odmah prihvatila da u direktnom razgovoru čuje ideje i prepreke sa kojima su sureću", rekla je Jankovićeva.

Ona poručuje da 10 odsto više žena zatvori svoju radnju i da je među takvim slučajeva puno preduzetnica koje bi imale šta da kažu na tu temu kao i da pojasne šta je to što država može da učini da bi poboljšala poslovno okruženje.

Iako Srbija spada u red država sa najmanjim platnim jazom, ovaj problem nije dozvoljen Zakonom, a najviše ga ima u privatnom sektoru.

"Znamo da ga posebno ima u privatnom sektoru, gde ne postoji obaveza javnog objavljivanja zarada", istakla je poverenica.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2014. to iznosi 8,7 ali ima podataka koji govore da je 11 pa i 20, napomenula je Jankovićeva.

Odgovarajući na pitanje kako rešiti probem, ona kaže da se to može transparentnošću i prijavama ako takav slučaj naiđe.

"Ključne poruke su ekonomsko osnaživanje, umrežavanje i podsticaj ženama da započnu sopstveni biznis i utiču na ekonomiju države", zaključila je Jankovićeva.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!