Žensko preduzetništvo

Žene u preduzetničkim vodama, kreditima i štednji

Kako se žene snalaze u preduzetničkim vodama? Koliko njih se odvaži da pokrene sopstveni biznis i kako usklađuju porodične obaveze sa poslovnim? Povodom 8. marta o tome govori predstavnik “Erste Banke”, koji vodi program „Korak po korak“, a koji je, između ostalog, namenjen i početnicima u biznisu.

„Kada govorimo o pokretanju sopstvenog biznisa, koji je svakako jedan od načina da se žene finansijski osnaže, naše analize pokazuju da se žene suočavaju sa više ograničenja nego muškarci. One koje žele da budu preduzetnice nailaze na brojne predrasude – od balansiranja između poslovnih i porodičnih obaveza, preko poimanja preduzetništva kao konkurentnog i agresivnog okruženja u kom je teško izboriti se za dobru poziciju, pa do ograničenog broja dostupnih mehanizama za podršku u ovom poduhvatu, kao što su edukacije, mentorstvo i sticanje važnih kontakata“, navodi Sreten Vranić, koordinator u odeljenju za socijalno bankarstvo u “Erste Banci”.

Preduzetnice čine trećinu klijenata kreditiranih kroz program socijalnog bankarstva „Korak po korak“, koji je “Erste Banka” pokrenula kako bi podržala klijente, koji su tradicionalno nedovoljno obuhvaćeni bankarskim uslugama, uključujući tu i početnike u preduzetništvu.

„Poslovni svet postaje svestan da je učešće žena u privredi neizostavno i da ono ima pozitivan uticaj na lokalnu ekonomiju. Naše dosadašnje iskustvo pokazalo je da preduzetnička motivacija kod žena najčešće potiče iz želje za nezavisnošću, potrebe za poboljšanjem finansijske situacije, pronalaženjem rešenja za nezaposlenost ili mogućnosti za razvoj karijere. Osim toga, nije zanemarljiva ni lična motivacija da obezbede bolje uslove života za svoju porodicu“, dodaje Vranić.

Kao primer uspešnog biznisa, koji je uz pomoć programa „Korak po korak” pokrenula žena, je preduzeće „Zeleni vitez“ koje se bavi proizvodnjom biljnih čajeva za dijabetičare, a čiji je osnivač Mirjana Strajnić iz Zrenjanina. Početna faza poslovanja radnje podrazumevala je Mirjanino ulaganje sopstvene ušteđevine u razvoj proizvoda, dobijanje dozvole od Ministarstva zdravlja, i mnoge druge predviđene i nepredviđene okolnosti. Danas nakon tri godine poslovanja Mirjana je proširila paletu svojih proizvoda i osim u radnji, prodaje ih putem interneta.

Još jedan primer uspešnog ženskog preduzetničkog biznisa je ranč „Dobro prase“, seosko turističko domaćinstvo nadomak Novog Sada koje je pokrenula Sanja Lauš. Ovaj raj na Fruškoj gori je zahvaljujući Sanjinom radu postao sklonište od urbanog života, oaza mira i zdravlja nadomak grada, gde se gosti osećaju kao domaćini.

Kroz program „Korak po korak“ kreditiran je i niz drugih uspešnih biznisa čiji su pokretači žene, a delatnosti za koje se preduzetnice najčešće odlučuju su proizvodnja odeće i hrane, trgovina nekretninama, konsalting, osnivanje edukativnih centara i različitih škola za decu, fondacija, te otvaranje advokatskih kancelarija i poslastičarnica.

Kad je reč o analizama bankarskih proizvoda, ovako stoje stvari u “Erste Banci”:

Žene su, i pored nižih zarada, izgleda svesnije važnosti štednje, pa 55 odsto klijentkinja ima otvorene štedne račune. Uslugu životnog osiguranja ugovorilo je 53 odsto žena. S druge strane, muškarci su češće korisnici kredita - stambeni kredit koristi 57 odsto muškaraca. Keš i refinasirajuće kredite takođe više koriste muškarci – 56 odsto. Ova razlika najizraženija je u korišćenju kredita za poljoprivredna gazdinstva, gde muškarci predstavljaju čak 86 odsto korisnika.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!