Reportaža

Želimo da svet u kome živimo menjamo na bolje

Trag fondacija ove godine sedamnaesti put dodeljuje VIRTUS nagradu za filantropiju. Cilj nagrade je da istakne kompanije, preduzeća i pojedince, koji su tokom protekle godine svojim filantropskim delovanjem doprinosili razvoju zajednice na strateški i dugoročan način.

Prethodne godine VIRTUS nagradu za mlade filantrope dobio je Đorđe Tomić, izviđač i bejzbol reprezentativac iz Veternika, koji od malih nogu u svojoj zajednici čini velika dela. Tokom cele godine svoje komšije odvozi na lekarske preglede, dostavlja im hranu, koordinira prikupljanje odeće, organizuje akcije krečenja i drži dodatne časove matematike i istorije onima kojima su potrebni. Kao iskusni izviđač organizuje kampove i sa najmlađima deli znanja o ekologiji i snalaženju u prirodi. U isto vreme, pomaže rad Udruženja osoba sa invaliditetom „Iz drugog ugla“ iz Veternika.

„Kreativne i sportske radionice organizujem s ciljem da svi budemo jednaki i da se družimo, a nagrada koju zauzvrat dobijem jesu osmeh i zadovoljna lica članova udruženja kojima pomažem. Na radionicama nema izgovora „ja to ne znam“ ili „ne mogu“. Svi učestvuju, doprinose, igraju bejzbol, fudbal, stoni tenis, društvene igre, svako prema svojim mogućnostima, ali nema odustajanja. Uživam da provodim vreme sa članovim udruženja, njihov osmeh nema cenu. Verujem da je svaki naš doprinos važan i da nekome znači mnogo“, izjavio je Đorđe Tomić.

Đorđe u filantropski rad ulaže sopstvene resurse – novac, znanje i dobru volju, a dnevno volontira 8 sati.  Kako bi mogao što više da pomogne ljudima, neprestano se usavršava i uči novim zanatima. Tokom godina u svoje filantropske aktivnosti uključio je drugare i zajedno organizuju humanitarne akcije koje posvećuju svojim vršnjacima. Naime, u okviru Udruženja „Iz drugog ugla“ deluje i Udruženje „Mladi iz drugog ugla“, koje posebnu pažnju posvećuje problemima sa kojima se suočavaju mladi ljudi. Brojne su aktivnosti koje su osmislili i realizovali do sada, a među njima je i tribina pod nazivom „Šta tvoje emocije govore?“, kada su se mladi ljudi okupili i razgovarali o svojim emocijama, problemima i mogućim rešenjima.

Osim priznanja koje mu je dodelila Trag fondacija, Đorđe je prošle godine od organizacije “Prijatelji dece Srbije” dobio i Povelju „Maslačak“ za dobročinstvo prema deci.

Za budućnost ima mnogo planova, od organizovanja humanitarnih koncerata, preko sportskih turnira, do rekreativnih međunarodnih kampova, čemu se članovi udruženja posebno raduju. Đorđe veruje da dobročinstvo postoji u svima nama i da je udruženim snagama moguće pokretati pozitivne promene u društvu, a zajednice pretvoriti u bolje mesto za život.

Konkurs za 17. VIRTUS nagradu je otvoren do 9. februara 2024. godine, a više informacija o propozicijama konkursa, načinima prijavljivanja, kriterijumima za izbor dobitnika i sastavu nagradnog žirija možete naći na sajtu Trag fondacije i VIRTUS nagrade: www.tragfondacija.org/virtus-nagrada.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!