Saobraćaj i transport

“Zeleni koridori” na pojedinim graničnim prelazima

Počela primena sistema "zelenih" koridora na određenim graničnim prelazima u okviru CEFTA regiona.

Kada se ispune propisani tehnički uslovi u ovaj sistem biće uključeni i drugi prelazi.

Zemlje Centralnoevropskog trgovinskog sporazuma (CEFTA) odobrile su listu osnovnih roba kojima treba dati prednost kada je reč o prekograničnom transportu kako bi se obezbedilo adekvatno snabdevanje u uslovima krize COVID19.

U pitanju su hrana i medicinska oprema koji će ubuduće imati prvenstvo prolaza na tzv. "zelenim koridorima", uspostavljenim u cilju efikasnijeg transporta i bržeg prelaska granica za svu robu.

"Zeleni koridori" podrazumevaju ubrzane pravne i zdravstvene procedure na određenim graničnim prelazima koji će biti otvoreni za trasport robe 24 sata, sedam dana u nedelji.

U Srbiji će u ovom režimu raditi prelazi Sremska Rača, Preševo, Gostun i Merdare, prenosi Tanjug.

Najava dolaska robe na granične prelaze obavljaće se preko Sistema elektronske razmene podataka između carinskih uprava u okviru CEFTA.

"Granični prelazi i zelene trake u okviru ovog sistema otvoreni su za sve vrste robe, dok je za proizvode koji imaju poseban humanitarni značaj uspostavljen dodatni režim prethodne najave, koji obezbeđuje poseban prioritet na graničnim prelazima duž zelenih koridora", kažu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

U ovaj režim uvršteni su pojedini proizvodi namenjeni ishrani ljudi i životinja, kao i lekovi, medicinska i zaštitna oprema, neophodni u suzbijanju i zaštiti stanovništva od Covid 19 epidemije.

Na sajtu CEFTA mogu se pronaći sve neophodne sanitarne mere i lista proizvoda.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!