Predstavljamo

Zeleni hoteli u Beču

Glavni grad Austrije kao deklarisani zeleni grad raspolaže modernim i održivim hotelima. Neki od njih upadaju odmah u oči zelenom fasadom dok su drugi zahvaljujući eko-tehnologiji unutar samih hotela postali pravi samosnabdevači.

Gilbert

Najšarmantniji hotel u srcu Beča, u sedmom okrugu, „Hotel Gilbert“, pleni svojom zelenom fasadom i zelenilom unutar hotela. Spoljno zelenilo služi da umanji buku, doprinese čistijem vazduhu i utiče na prirodno hlađenje zgrade. Pored svega toga nudi i skrovište za pčele i ptice. „Hotel Gilbert“ je dobio evropsku turističku nagradu za održivost „GrINN Awards 2022“ kao najbolji održivi smeštaj u Srednjoj Evropi. 

 

Foto: Hotel Gilbert © Gilbert

Zeitgeist Vienna

Održivost je glavna karakteristika hotela „Zeitgeist Vienna“ na glavnoj železničkoj stanici. Sobe su koncipirane za različitu dužinu boravka. Dugovečni i visoko-kvalitetni materijali i štedljivi tuševi spadaju u standardnu opremu hotela. U restoranu se vodi računa kako kod veganskih tako i kod jela sa mesom da to budu sezonske namirnice iz okruženja.

The Wood

The Wood je jedinstven ekološki hotel gde je sve od drveta i zelenila. Hotel je izgrađen od 1.500 stabala smreke iz održivog šumskog uzgoja. Svako stablo je 100 odsto prerađeno. O dopuni se takođe mislilo pa su za svako posečeno zasađena dva mlada stabla. A zbog čega je upotreba drveta u izgradnji važna, jer drvo tokom čitavog životnog veka upija ugljen-dioksid.

 

Foto: Hotel The Wood © The Wood

Boutiquehotel Stadthalle

Pravi hotel za primer po pitanju održivosti je prvi gradski hotel sa nultom energijom u Evropi – Boutique Stadthalle. Pomoću toplotne pumpe koja koristi energiju geotermalnih voda, fotonaponskog i solarnog postrojenja hotel proizvodi onoliko energije koliko mu je potrebno. Unutrašnjost hotela je prava zelena oaza sa mirisom lavande i pčelama na krovu hotela. Manjoj potrošnji struje doprinose ekološki tuševi, led lampe i izbacivanje mini bara iz soba.

 

Foto: Boutiquehotel Stadthalle © Boutiquehotel Stadthalle/Tina Herz

Gallitzinberg

Na zapadom obodu Beča, usred zelenila smešten je eko-Hotel Gallitzinberg sa sveobuhvatnim pogledom na grad. Do hotela se iz centra grada stiže metroom ili autobusom za 25 minuta. Lokacija hotela idealna je za šetnje, trčanje, a bicikli stoje na raspolaganju u hotelu. Obilan doručak sa namirnicama iz regiona i iz organskog uzgoja, smanjenje otpada i domaćinski odnos prema resursima karakterišu hotel Gallitzinberg.

Magdas Hotel

U jesen 2022. godine Magdas Hotel je preseljen iz druge u treću bečku opštinu. Filozofija hotela socijalnog preduzetništva ostala je ista: zaposleni dolaze iz čitavog sveta. Težište hotela zasniva se na angažovanju pripravnika i zaposlenih migrantskog porekla. Osnovna obeležja hotela su pored socijalnog preduzetništva, održivost i recikliranje. Stari nameštaj u hotelu je restauriran ili je dobio novu namenu.

Henriette Stadthotel

Hotel Henriette Stadthotel smešten je u samom centru Beča, za goste sa ili bez dece koji rado idu pešice ili biciklom. Doručak u hotelu je od organskih proizvoda, sobe se čiste bez upotrebe hemijskih sredstava, grejanje i hlađenje hotela je bez emisije CO2.

 

Foto: Hotel The Harmonie Vienna © The Harmonie Vienna

The Harmonie Vienna

U devetoj opštini smešten je hotel The Harmonie Vienna gde se posebna pažnja posvećuje osobama koji pate od alergija. Sobe su specijalno uređene za alergičare, bez tepiha, sa biljkama uzgajanim u vodi, sapuni i šamponi su bez parfema i alergena. U čitavom hotelu nalaze se jedinstveni dizajnerski elementi peruanskog umetnika Luisa Casanove Sorolle.

 

Foto: Hotel Wilhelmshof © Der Wilhelmshof

Hotel Wilhelmshof

U bečkom hotelu Wilhelmshof sve je u znaku umetnosti i održivosti. Topla voda i hlađenje funkcionišu bez emisije CO2, bez upotrebe fosilnih goriva, uz pomoć toplotnih pumpi koje koriste geotermalnu energiju podzemnih voda. Tako se u hotelu, u poređenju sa standardnim sistemima za grejanje i hlađenje, uštedi 80 odsto energije. Taj koncept je 2021. godine od strane Austrijskog ministarstva za životnu sredinu nagrađen kao najbolja mera zaštite životne sredine i klime. 

 

 Naslovna fotografija: Hotel Gilbert © Gilbert

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!