Razvoj

Zelena agenda je šansa za razvoj

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović poručila je na otvaranju regionalne „Look up“ konferencije na Kopaoniku, da su zelena tranzicija i ulaganje u podizanje ekoloških standarda u našoj zemlji među ključnim prioritetima Vlade Republike Srbije, a strateški cilj članstvo u Evropskoj uniji i primena Zelene agende za Zapadni Balkan.

Vujović je istakla da je Zelena agenda šansa za razvoj, modernizaciju tehnologija i uspostavljanje novih i boljih mogućnosti na većem tržištu u korist životne sredine, dodajući da je Ministarstvo na čijem je čelu identifikovalo aktivnosti koje je potrebno preduzeti kako bi se Deklaracija iz Sofije uspešno sprovela u praksi.

Prema njenim rečima, u Srbiji će biti potrebno oko 12,7 milijardi evra za usklađivanje sa glavnim direktivama i propisima EU samo u okviru Poglavlja 27, dok troškovi primene Zelene agende za Zapadni Balkan još uvek nisu procenjeni, s obzirom da ona prevazilazi i Poglavlje 27 i Klaster 4.

Ministarka Vujović je precizirala da se najveći deo ukupnog iznosa, oko 12,4 milijarde evra, odnose na investiciona ulaganja u razvoj infrastrukture za upravljanje otpadom i otpadnim vodama i vodu za piće, na čemu se već uveliko radi.

Nesumnjivo, već pravimo značajan napredak u upravljanju otpadom, kako u pogledu planiranja, tako i u pogledu razvoja zelene infrastrukture, gde su uočljiva značajna poboljšanja, rekla je Vujović i dodala da je odlaganje otpada na sanitarnim deponijama poraslo je sa 24 u 2020. godini, na 34 odsto u 2021. godini.

Govoreći o sektoru otpadnih voda, Vujović je navela da su u više od 100 lokalnih samouprava trenutno u toku različite aktivnosti, od faze planiranja do izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i prateće kanalizacione mreže.

Vujović je podvukla da je veliki broj kapitalnih zelenih projekata koji se realizuju širom Srbije, dokaz posvećenosti naše zemlje zaštiti životne sredine, čemu u prilog govori i konstantno povećanje budžeta Ministarstva i istakla da će posvećenost Zelenoj agendi za Zapadni Balkan biti iskazana i preko strateškog dokumenta iz ove oblasti,  Strategije zaštite životne sredine – Zelena agenda za Srbiju, čije se usvajanje očekuje krajem sledeće godine.

Ministarka je poručila da je za ispunjenje zajedničkih „zelenih“ ciljeva važan doprinos svih građana, privrede, stručne javnosti, nauke i inovacija, jer jedino udruženim naporima i zajedničkim radom može se osigurati čista i zdrava životna sredina, za dobrobit sadašnjih i budućih generacija.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!