Trgovina

Zbog uvoznika cene bebi-opreme naduvane

Roditelji u Srbiji bebi-opremu plaćaju nerealno skupo, pa zato mnogi odlaze u okolne države kako bi kupili sve potrepštine za svoje novorođenče. Da na tržištu opreme za najmlađe vlada monopol i da se trgovci dogovaraju o tome ispod koje cene niko ne sme da ide, otkrila je i Komisija za zaštitu konkurencije, i tim povodom pokrenula postupak protiv 172 vlasnika maloprodaje ili veletrgovine.

Kako "Novosti" saznaju, lanac monopola kreće od preduzeća "Keprom", u kome je nenajavljenim uviđajem, još u aprilu, Komisija za zaštitu konkurencije pronašla tipske ugovore potpisivane s velikim brojem trgovaca. U njima je bila propisana minimalna cena za opremu za najmlađe. Sve i da su hteli, trgovci nisu smeli robu da prodaju ispod tog iznosa.

Osim "Keproma", nenajavljen uviđaj obavljen je i u preduzeću "Juglob". Klupko je krenulo da se odmotava, pa je posle toga u avgustu postupak pokrenut protiv još nekoliko preduzeća, a sada je otkrivena celokupna mreža od 172 pravna subjekta.

Na spisku firmi protiv kojih je pokrenut postupak su i "Aksa", "K-farma", ZU apoteka "Beograd", ZU apoteka "Kraljevo", "Farmalogist", "Vega" iz Valjeva, "Lekovit" iz Šapca, "Medikom" iz Šapca i "NS farm" iz Novog Sada.

Obrazloženje komisije za "češljanje" upravo tržišta bebi-opreme bilo je to što je reč o tržištu od izuzetnog značaja za potrošače, ali i društvo u celini.

Svi potpisnici ugovora moraće da snose odgovornost i da plate propisanu kaznu, bez obzira na to da li je reč o uvoznicima i veletrgovcima, koji su snabdevali tržište robom, ili maloprodaji, koja je bila ucenjena tipskim ugovorima. Propisana kazna iznosi do čak deset odsto prihoda ostvarenih u prethodnoj godini, prenose “Novosti”.

Uspostavljanjem monopola na tržištu nisu oštećeni ni mali trgovci, niti država, već jedino krajnji kupci - roditelji beba koji plaćaju previsoke cene za kolica, igračke, kozmetiku i druge potrepštine za najmlađe.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!