Berza

Zbog Trampovih najava o carinama došlo do pada akcija na azijskim tržištima

Cene akcija na azijskim berzama pale na Vol Stritu, jer je ulagače neprijatno iznenadila najava predsednika SAD Donalda Trampa da će uvesti carine na uvoz čelika iz Brazila i Argentine. MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0,4 odsto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,6 procenata, dok su cene deonica u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji skliznule između 0,1 i 2,2 odsto.

Azijske ulagače pokolebao je pad cena akcija na Vol Stritu za više od 0,8 odsto, zbog novih naznaka trgovinskih sukoba. Prošle nedelje su indeksi na Vol Stritu dosegli rekordne nivoe, zahvaljujući optimizmu u vezi trgovinskih odnosa između SAD i Kine.

Zvanični Vašington ponovio da bi dogovor o prvoj fazi trgovinskog sporazuma mogao biti postignut do kraja godine, ali nema nikakvih novih detalja o tome. S druge strane, predsednik Tramp poručio je juče da bi mogao ponovo uvesti carine na uvoz čelika iz Brazila i Argentine, kritizikujući obe zemlje za ono što on smatra "velikom devalvacijom njihovih valuta".

To je novi znak da se sukob između SAD na više trgovinskih frontova sa njegovim najznačajnijim partnerima nastavlja. Uz to, raste napetost između SAD i Kine u vezi protesta u Hong Kongu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!