Agro svet

Zbog suše rod kukuruza više nego prepolovljen

Suša je uništila ovogodišnji rod mnogih ratarskih kultura. Stručnjaci objašnjavaju da je kukuruz više nego prepolovljen, suncokreta će biti za 20 odsto manje nego prošle godine, soje za oko 60 odsto, dok šećerna repa može da bude uništena i do 50 odsto.

Brojke su daleko od povoljnih, a poljoprivrednici su ogročeni što ne dobijaju pomoć od republike i pokrajine, jer je srpske oranice, definitivno, zadesila ozbiljna elementarna nepogoda.

“Na ovogodišnji rod kukuruza presudno je uticala suša, ali i primena agrotehničkih mera”, kazao je Milisav Stojaković, rukovodilac Odeljenja za kukuruz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, na okruglom stolu koji je održan u Novom Sadu, u organizaciji Asocijacije "Žito Srbije". Kukuruz se razlikuje od parcele do parcele, u zavisnosti od toga šta je tu bilo zasejano prošle godine, koji su hibridi korišćeni u ovogodišnjoj setvi, u zavisnosti broja biljaka po jedinici setvene površine i upotrebe mineralnih đubriva.

Zbog teške situacije kod mnogih poljoprivrednika, jer pojedini ove godine neće morati ni da ulaze u njive koliko im je rod uništen, iz Sabora proizvođača agroprivrede Srbije apeluju za neophodnu reakciju države. Oni su poslali i pismo Ministarstvu poljoprivrede sa predlozima kako da im se pomogne.

“Tekući krediti za poljoprivredu da se reprogramiraju na jednu godinu, a da se u tom periodu plaća samo kamata”, istakao je Zoran Milićević, predsednik SPAS.”Tražimo i da se porezi, doprinosi i ostale dažbine na poljoprivredno zemljište obustave za ovu godinu, kao i da se što pre proceni nastala šteta na njivama i da se dozvoli lokalnim samoupravama da na svojim teritorijama proglase elementarnu nepogodu”.

Kad je reč o kukuruzu, optimisti predviđaju rod od pet tona po hektaru, dok pesimisti smatraju da će rod biti manji od dve tone.

 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!