Finansijske usluge

Zbog robota do 2025. godine bez posla ostaje 1,8 miliona radnika u bankama

Zbog razvoja tehnologije u idućih pet godina nestaće trećina sadašnjih poslova u bankarstvu. Veštačka inteligencija i robotika smanjuje potrebu za radnicima u pojedinim odeljenjima banaka, poput računovodstva, izjavio je za Bloomberg nekadašnji prvi čovek američke banke “Citigroup” Vikram Pandit.

Prema procenama “Citigroup” u izveštaju iz marta prošle godine, zbog automatizacije bez posla će između 2015. i 2025. ostati 770.000 zaposlenih u bankama u SAD-u i milion u Europi. Na ta tmurna predviđanja naslanja se istraživanje Evropske bankarske federacije, koje je nedavno objavljeno, koje pokazuje da su banke u Evropskoj uniji zatvorile prošle godine 9.100 poslovnica i otpustile oko 50.000 radnika zbog sve veće popularnosti internetskog bankarstva. Na kraju prošle godine broj poslovnica u EU spustio se na 189.000, što je 4,9 posto manje nego što ih je bilo na kraju godine ranije. Sektor je na kraju godine zapošljavao oko 2,8 milijuna ljudi, najmanje od 1997. godine, pokazuje analiza.

Banke su zatvarale skupe fizičke poslovnice kako bi smanjile troškove s obzirom na okretanje brojnih klijenata elektronskom plaćanju, te digitalnom i mobilnom bankarstvu, ali i na niske kamatne stope. Zbog niskih kamata krediti su jeftiniji, pa banke manje zarađuju kao i na ulaganjima.

Izvor: Bloomberg

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!