Agro svet

Zbog problema u vezi uvoza brašna Beograd traži pomoć EU

Zbog novih nesuglasica između Srbije i Kosova, Beograd je ponovo zatražio reakciju Brisela - ovoga puta zbog uvoza brašna na kosovsko tržište. Kosovo je uvelo taksu na srpsko brašno, zbog čega je Ministarstvo trgovine Evropskoj komisiji uputilo pismo sa zahtevom da reguju, jer se radi o, kako kažu, uvođenju vancarinskih barijera.

Uvoz brašna - novi je problem na relaciji Beograd - Priština. Kosovske vlasti uvele su specijalnu uvoznu taksu za brašno iz Srbije od 40 evra po toni, jer se - kako navode - srpsko brašno uvozi po cenama manjim od tržišne vrednosti, odnosno, ispod cene proizvodnje. Resorni ministar, Rasim Ljajić poručuje: o postupku Prištine obavestili smo i Evropsku komisiju.

"Ja sam primio delegaciju vlasnika najvećih mlinova sa Kosova koji rade sa Srbijom, pre svega sa Vojvodinom, odakle uvoze najveće količine, pre svega, pšenice i jasno je da su oni izlobirali jednu ovakvu odluku, s obzirom na ekonomsku snagu. Mi ćemo insistirati i kod Evropske komisije, insistiraćemo i u okviru CEFTE, a takođe ćemo biti spremni da preduzmemo odgovarajuće mere ukoliko sve ove aktivnosti ne daju nikakav rezultat".

Svemu je prethodila pritužba mlinara sa Kosova, da se po damping cenama plasira roba iz Srbije. Oko 40.000 tona brašna se u proseku godišnje izveze na kosovsko tržište što je vrednost od osam miliona evra. Proizvođači od trenutka uvođenja takse - ne mogu da plasiraju brašno na tržište Kosova, jer su postali nekonkurentni.

Zbog poslednih trzavica najviše strahuju privrednici, jer su procene da bi do kraja godine mogli da imaju štetu od 3,5 miliona evra.

Izvor: N1

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!