Energetika

Zbog pritiska SAD švajcarska kompanija odustala od projekta “Severni tok 2”

Švajcarska kompanija "Olsiz" ne planira da nastavi gradnju gasovoda Severni tok 2, saopšteno je iz te kompanije.

Kako su naveli, kompanija će preusmeriti brodove za polaganje cevi na drugi posao.

Predsednik SAD Donald Tramp je 20. decembra potpisao vojni budžet za 2020. godinu u iznosu od 738 milijardi dolara, koji uključuje sankcije protiv gasovoda “Severni tok 2” i vojnu pomoć Ukrajini.

Kompanija "Olsiz" je odmah nakon toga obustavila rad. Međutim, po mišljenju eksperata, "Gasprom" bi mogao da završi radove na gasovodu uz pomoć brodova "Fortuna" i "Akademik Čerski".

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak tvrdi da će gasovod biti pušten u rad 2020. godine i da Rusija ima neophodne resurse da bi to realizovala.

Projekat Severni tok 2 predviđa izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored Severnog toka, a dozvolu za izgradnju već su dali Nemačka, Finska i Švedska, dok se čeka na saglasnost Danske.

Pored SAD i Ukrajine, protiv realizacije gasovoda se zalažu i Letonija, Litvanija i Poljska, koje smatraju da je ovo politički projekat.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!