Društvo

Zbog poplava, vanredna situacija proglašena u nekoliko opština u Srbiji

Zbog obilne kiše koja je pala u centralnoj i zapadnoj Srbiji, u Kraljevu i Kniću je proglašena vanredna situacija, a problema zbog poplava i odrona ima i u Čačku, Dragačevu i ivanjičkoj opštini.

Na više deonica u Srbiji saobraćaj je obustavljen zbog obilnih padavina i odrona, saopšteno je iz JP „Putevi Srbije”.

Pet osoba je evakuisano zbog poplava tokom noći u okolini Kraljeva i Čačka, a autobus sa 15 osoba, koji se zbog obilnih padavina zaglavio na putu Kraljevo-Kragujevac, je izvučen, izjavio je načelnik sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić.

Tri osobe evakuisane su u okolina Kraljeva, a dve u mestu Viča kod Čačka, rekao je Marić Tanjugu.

On je istakao da je u toku noći u centralnom i zapadnom delu Srbije pala velika količina kiše i da je problema bilo na više mesta u Srbiji, prenosi Politika.

RTS prenosi da je na teritoriji celog grada Kraljeva vanredna situacija, a u centar grada došli su vatrogasci i crpe vodu koja je prodrla u dvadesetak kuca.

Iz Štaba za vanredne situacije kažu da je put ka selima Milakovac, Godačica i Sirča u prekidu zbog padavina.

U opštini Knić vatrogasci evakuišu ugrožena domaćinstva. U selu Zakuta reka Gruža je odnela most. U selu Pajsijević crkvena zvona upozoravaju na opasnost, prenosi RTS.

Kiša od jutros pada i u opštini Ivanjica, gde je izazvala probleme - izlili su se bujični potoci, a nekoliko domaćinstva je poplavljeno, dok je u pojedinim delovima opštine, pokrenuta su i klizišta, prenosi Glas zapadne Srbije.

Saobraćaj je otežan, pa se vozačima savetuje oprez u vožnji.

Na deonici Drakčići - Roćevići, nadomak Kraljeva, došlo je do odrona i na snazi je obustava saobraćaja. Takođe, saobraćaj je obustavljen zbog izlivanja reke Gorušice na deonici Guča - Kaona, navode „Putevi Srbije”.

Na jezeru Duboki potok došlo je do porasta vodostaja i obustavljen je saobraćaj na deonici puta Čačak - Kraljevo, a vozila se preusmeravaju na alternativni put preko Mrčajevaca.

Na celoj teritoriji Opštine Lučani je proglašena vanredna situacija zbog poplava izazvanih jakom jutrošnjom kišom.

Po podacima Opštinskog štaba za vanredne situacije, najkritičnije je u selu Viča gde je desetak domaćinstava pod vodom, te je u toku intervencija spasilačkih ekipa i evakuacija meštana.

Kritično je i u selima Kotraži, Vučkovici, Donjem Dubcu, Rtima i Turici.

Put Guča-Lučani je zatvoren za saobraćaj, a u prekidu su put drugog reda ka Kraljevu i put drugog reda ka Vučkovici.

Predsednik Opštine Lučani Milivoje Dolović rekao je novinarima da su ekipe vatrogasno-spasilačke brigade evakuisale oko 20 domaćinstava.

Na području opštine Ivanjica je palo 116 litara kiše po kvadratnom metru, a zbog obilnih padavina pričinjena je velika materijalna šteta u infrastrukturi, rekao je za Tanjug predsednik te opštine Zoran Lazović.

U opštini Arilje je proglašena vanredna situacija zbog porasta toka Moravice, a najkritičnije je u selu Mirosaljci gde je, prema pisanju lokalnih medija, ugroženo pet kuća i jedna fabrička hala.

Obilna kiša na teritoriji opštine Tutin izazvala je poplave na više lokacija u užem centru grada, a lokalni put Tutin-Mehov krš neprohodan je za saobraćaj zbog izlivanja reke Vidrenjak.

Prema podacima meteorologa, na području opštine Tutin od sinoć je palo oko 90 litara kiše po metru kvadratnom, a obilne padavine najavljene su i u naredna 24 sata.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!