Berza

Zbog pooštravanja monetarne politike FED-a pad na berzama

Azijska tržišta akcija su oslabila, a i evropske berze su na silaznoj putanji na otvaranju trgovanja, nakon objave zapisnika sa sednice američkih Federalnih rezervi (FED) u decembru, koji nagoveštava brže podizanje kamata nego što se očekivalo zbog zabrinutosti u pogledu upornog rasta inflacije.

Na Vol stritu je počela rasprodaja akcija, pošto su investitori iz zapisnika FED-a zaključili da će centralna banka agresivnije krenuti s pooštravanjem monetarne politike nego što se predviđalo pre. U zapisniku se navodi da bi "veoma nategnuta situacija" na tržištu rada i inflacija koja se ne smanjuje mogli da zahtevaju ranije povećanje referente kamatne stope nego što je bilo planirano i brže smanjenje ukupne aktive FED-a kao druge kočnice za privredu.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, pao je za skoro 1,5 posto tokom trgovanja po azijskom vremenu.

Australijske akcije su potonule za 2,74 procenta, po najvišoj dnevnoj stopi od početka septembra 2020, a i japanski berzanski indeks Nikei je zabeležio najjači dnevni pad od juna prošle godine, od čak 2,88 odsto, prenosi B92.

Evropske akcije su takođe počele trgovački dan s padom vrednosti, pri čemu su fjučersi u panregionalnoj indeksnoj korpi Euro stoks 50 u velikom gubitku od 2,07 posto na ranom trgovanju.

Na Njujorškoj berzi se tehnološki indeks Nasdak stropoštao za više od 3,0 posto, što je njegov najdublji jednodnevni pad od februara, a ništa bolje nije prošao ni S&P 500, čija je vrednost smanjena za 1,9 procenata.

Zapisnik FED-a je takođe uticao na porast prinosa na američke državne obveznice, što je poduprlo vrednost dolara, mada se američka valuta blago spustila prema japanskom jenu sa petogodišnjeg maksimuma na kojem je bila ranije ove nedelje.

Evro je neznatno popustio prema američkoj valuti, za 0,05 procenata na 1,1307 dolara, dok je dolarski indeks u istom procentu ojačao prema korpi valuta na 96,228 poena.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!