Finansijske usluge

Zbog lozinke izgubljeno 140 milijardi dolara u bitkoinima

Iako je cena bitkoina nedavno naglo porasla, pojedini vlasnici te kriptovalute ne mogu da pristupe novostečenom bogatstvu, jer nisu zapamtili lozinku za digitalni novčanik.

Oko 20 odsto od postojećih 18,5 miliona bitkoina – ukupne vrednosti 140 milijardi – nalazi se u digitalnim novčanicima kojima vlasnici ne mogu da pristupe, prema podacima Chainalysisa, firme koja se bavi podacima o kriptovalutama.

Wallet Recovery Services, firma koja pomaže u pronalaženju izgubljenih digitalnih „ključeva“ navodi da prima 70 zahteva dnevno od ljudi koji pokušavaju da pristupe svojim digitalnim novčanicima – što je trostruko veći broj nego pre mesec dana.

Gabrijel Ejbid je jedan vlasnik bitkoina koji je izgubio pristup svom novčaniku sa bitkoinima još 2011. kada mu je formatiran hard disk na laptopu, i tako ostao bez 800 bitkoina koji sada vrede oko 25 miliona dolara, prenosi B92.

S padovima i skokovima vrednosti bitkoina, pojavljuju se i hakeri koji pokušavaju da pristupe digitalnim novčanicima koji kriju velike količine bitkoina, uključujući i jedan sa 69.370 bitkoina vrednih oko 690 miliona evra.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!