Berza

Zbog korona virusa cene nafte pale za 20 odsto

Cene nafte na svetskim tržištima pale su petu nedelju zaredom, što je posledica strahovanja da će zbog koronavirusa oslabiti potražnja za "crnim zlatom".

Na londonskom tržištu je cena barela prošle nedelje pala 6,3 posto, na 54,47 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,4 posto, na 50,32 dolara.

Analitičari JP Morgana smanjili su procene rasta kineske ekonomije u prvom kvartalu s prethodnih 6,3 na 4,9 odsto, dok su procenu rasta globalne privrede u prvom tromesečju smanjili za 0,3 procentna poena.

Grupa Euroasia procenjuje da će se potražnja za naftom samo u Kini, najvećem uvozniku nafte u svetu, smanjiti za čak tri miliona barela dnevno u prvom tromesečju u odnosu na isti period prošle godine.

Zbog toga Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici na čelu s Rusijom razmatraju mogućnost daljnjeg smanjenja proizvodnje nafte za 600.000 barela dnevno kako bi pružili podršku cenama, prenosi B92.

OPEC+ grupa proizvodi više od 40 posto nafte u svetu, a trenutno ograničava proizvodnju za ukupno 1,7 miliona barela dnevno ili gotovo dva odsto globalne potražnje.

Od pojave koronavirusa cene nafte pale su oko 20 odsto, jer je Kina najveći svetski uvoznik nafte. Lane je, procenjuje se, uvozila oko 10 miliona barela dnevno.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!