Industrija

Zbog epidemije u Srbiji prepolovljena proizvodnja u autoindustriji

Zbog posledica korona krize proizvodnja u autoindustriji Srbije pala je za 50 procenata, ocenio je direktor Automobilskog klastera Srbije Ivan Vijatov.

„Posledice u Srbiji slične su kao u kompanijama koje posluju u EU, jer se prestalo sa proizvodnjom automobila, to se odrazilo na lance snabdevanja, jer proizvođači delova nemaju za koga da proizvode, što se u velikoj meri odrazilo na naše kompanije u Srbiji”, rekao je Vijatov za Tanjug.

Zbog korone, proizvodnja automobila tokom prvih pet meseci u Evropi pala je za 50 posto, a Vijatov kaže da je tokom maja pad bio i veći.

Navodi da je u aprilu evropska proizvodnja automobila bila manja za 70 posto u odnosu na april 2019. godine.

„Očekuju se poboljšanja, ali se ipak prognozira da će pad proizvodnje u Evropi ove godine biti najmanje 20 procenata”, kaže on.

Trenutna očekivanja su da bi evropska auto industrija najranije 2022. godine mogla da dosegne nivo proizvodnje sa početka 2019. godine, a top nivo iz 2017. godine, kaže Vijatov, biće dostignut tek 2025. ili 2026. godine

Vijatov smatra da će automobilska industrija početi da se oporavlja kada građani u Srbiji i širom Evrope počnu da razmišljaju ponovo o kupovini automobila a do tada autoindustriju treba podržati.

Autoklaster Srbije deo je evropske mreže u kojoj je više od 30 klastera koji će predložiti vladama svojih država zajedničke mere za oporavak. Kako se očekuje jedna od mera biće i predlog da se koriguje stopa PDV-a za

Automobilski klaster Srbije ima 54 kompanije članice, a najveći broj njih proizvodi komponente.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!