Finansijske usluge

Zbog Bregzita londonski Siti gubi poziciju evropskog finansijskog centra

Preko 400 finansijskih firmi u Britaniji premestilo je aktivnosti, radnike i ukupno bilion funti (1,400 biliona dolara) imovine u EU zbog Bregzita, pokazalo je istraživanje savetodavne kuće "New Financial".

"Mislimo da su te procene konzervativne i očekujemo da će brojke s vremenom rasti. Na kraju krajeva, tek smo na završetku početne faze Bregzita", zaključak je istraživanja.

Oko 7.400 radnih mesta preselilo se iz Britanije ili je otvoreno u novim finansijskim centrima u EU. Bankari upozoravaju da su neki planovi selidbe radnika odgođeni zbog ograničenja putovanja u pandemiji covida-19.

Iz Britanije se preselilo ukupno 440 kompanija, više nego što se očekivalo i znatno više nego što je pokazalo ranije istraživanje iz 2019, kada ih je otišlo 269. U savetodavnoj kući procenjuju da ih je zaista otišlo više od 500.

Najviše ih je otišlo u Dablin, ukupno 135. Sledi Pariz, gde su otišle 102 firme, Luksemburg ih je privukao 95, Frankfurt 63, a Amsterdam 48.

Banke su premestile ili premeštaju preko 900 milijardi funti imovine iz Britanije u EU, a osiguravačii i menadžeri imovine preneli su preko 100 milijardi, smanjujući poresku osnovicu u Velikoj Britaniji, prenosi B92.

"Očekujemo da će Frankfurt dugoročno biti 'pobednik' kada se radi o imovini, a Pariz će biti najveći dobitnik u pogledu radnih mesta", procenjuju u „New Financial“.

Amsterdam je u januaru Londonu preoteo poziciju najvećeg evropskog centra za trgovanje akcijama i ta činjenica najvidljivije odražava uticaj Bregzita na sektor finansija.

Londonski Siti ostaće u doglednoj budućnosti dominantni finansijski centar u Evropi, ali njegov će uticaj s vremenom slabiti, što za sobom povlači rizik smanjivanja sadašnjih 26 milijardi funti britanskog viška u trgovini finansijskim uslugama sa EU.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!