Društvo

Završava se Prirodnjački centar u Botaničkoj bašti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić najavio je nastavak ulaganja u infrastrukturne objekte u oblasti visokog obrazovanja, među kojima je i Biološki fakultet.

Ružić je najavio da će biti završen i objekat čija je izgradnja počela 1995. godine u Botaničkoj bašti i koji bi trebalo da postane Prirodnjački centar i nosi ime po našem naučniku Josifu Pančiću.

Pored nove zgrade Biološkog fakulteta i završetka Botaničkog instituta još 13 projekata je predloženo za finansiranje iz kredita Raѕvojne banke Saveta Evrope - nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti i proširenje postojećih kapaciteta  Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Elektrotehnički fakultet i kampus tehničkih fakulteta i nova, zajednička zgrada Geografskog i Fakulteta bezbednosti.

U planu je i adaptacija Fakulteta političkih nauka i Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, ali i fakulteta u drugim univerzitetskim centrima – Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu, Prirodno-matematički fakultet u Nišu, Tehnološki fakultet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka u Čačku, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

Dekan Biološkog fakulteta Željko Tomanović rekao je da Biloški fakultet ima oko 1.600 aktivnih studenata, a da se godišnje na tu visokoškolsku ustanovu upiše oko 230 studenata.

On je naveo da se izgradnjom nove zgrade Biološkog fakulteta koja se planira na Torlaku u okviru Biomedicinskog kampusa stvoriti uslovi za rad studenata i nastavnika, ali da će to privući i nove kompanije i tehnološke parkove.

On je rekao da bi završetkom izgradnje objekta koji se nalazi u Botaničkoj bašti Srbija dobila jedinstvenu celinu i veoma reprezentativan prostor namenjen ekološkom obrazovanju predškolske i školske dece i studenata.

Kako je predviđeno, u njemu će, između ostalog biti prostor za edukaciju talentovanih učenika za biologiju i prirodne nauke, herbarijum, galerijski prostor sa edukativnim sadržajima namenjenim posetiocima.

Izgradnja tog objekta počela je 1995. godine, a na objektu bruto površine 1.600 metara kvadratnih završeni su grubi građevinski radovi.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!