Propisi

Zašto Poreska uprava nije objavila listu najvećih poreskih dužnika?

Poreska uprava je pre godinu i po dana poslednji put objavila spisak najvećih poreskih dužnika, na šta je obavezna po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Osim što krši zakon, Poreska uprava napravila je korak unazad pošto je 2011. godine izdejstvovana obaveza objavljivanja podataka.

Posle prve objavljene liste 2011. godine javnost je saznala da 300 najvećih dužnika duguje dve milijarde evra za porez. Pred objavljivanje prvih lista, početkom 2012. godine, u javnosti je kulminiralo nezadovoljstvo da privilegovani biznismeni, bliski vlasti, ne plaćaju porez i to usred ekonomske krize, piše “Danas”.

Posle objavljivanja, podseća taj list, ispostavilo se da su najveći dužnici državne firme u restrukturiranju. Zanimljivo je da je danima pred objavljivanje spiska bila navala na plaćanje poreza, kako se neka imena ne bi našla na "listi srama".

Sada, posle sedam godina, javnost iz nekog razloga ne može da vidi ko najviše duguje državi.

“Objavljivanje liste nije u interesu velikim dužnicima, aktivnim firmama iz privatnog sektora, dok je onima u stečaju i državnom vlasništvu svejedno. Ne ide u prilog ni Poreskoj upravi, jer pokazuje da oni nisu naplatili dug pre nego što se nagomilao. Nadam se da razlog neobjavljivanja nije želja da se zaštiti neki od tih interesa”, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!