Propisi

Zakerberg: “Facebook” je spreman da promeni pravila poslovanja

Vlasnik “Facebooka” Mark Zakerberg je američkim senatorima rekao kako se kompanija zbog nedavnih kritika pokušava promeniti, želeći time da spreči bilo kakvu meru, koja bi ograničila rad najveće svetske društvene mreže.

Tridesetrogodišnjeg internetskog mogula senatori ispituju na zajedničkom saslušanju Odbora za trgovinu i pravosuđe o raznim temama, od “Facebook”-ove reakcije na navodno rusko mešanje u izbore, do privatnosti potrošača i govora mržnje.

"Trenutno u kompaniji prolazimo kroz veliku promenu filozofije", istakao je Zakerberg.

Naglasio je kako je važno da njegova društvena mreža nastavi da se trudi da zaustavi pokušaje uticaja na izbore iz inostranstva.

"To je trka u naoružanju", naglasio je, uz tvrdnju da se kompanija treba boriti kako bi ostala korak ispred Rusa, koji pokušavaju da zloupotrebe njene bezbednosne postavke.

"Postajaće sve bolji", rekao je Zakerberg i dodao kako će “Facebook” zaposliti dodatnih 20 hiljada ljudi do kraja godine radi borbe protiv te pretnje. Otkrio je i da mreža sarađuje sa specijalnim tužiocem Robertom Muellerom oko istrage o ruskom uticaju na američke izbore 2016. godine.

"Znam da sarađujemo s njima", rekao je Zakerberg, ali nije želeo da otkrije detalje, jer je reč o poverljivom slučaju.

Dok traje njegovo saslušanje u Kongresu, grupa za prava na internetu Avaaz ispred zgrade Kapitola postavila je Zakerbergove figure u stvarnoj veličini, obučene u majice na kojoj piše "Popravi Facebook".

Društvenu mrežu je pogodila kriza poverenja kod korisnika, oglašivača, zaposlenih i investitora nakon što je priznala da su podaci o oko 87 miliona ljudi, većinom iz Sjedinjenih Država, došli u ruke kompanije “Cambridge Analytica”, koja ih je iskoristila u političkim kampanjama.

Osim što mu je poljuljan ugled, “Facebook” je od sredine marta na berzi izgubio vrednost od oko 80 milijardi dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!