Energetika

Zahvaljujući gasovodu “Turski tok” isporuke ruskog gasa Srbiji veće za 70 odsto

Ruski državni energetski gigant “Gasprom” povećao je isporuke prirodnog gasa u Evropu za 30,7 posto u prvom kvartalu tekuće godine.

Istovremeno su isporuke Srbiji skočile za 71 procenat pošto je proradio gasovod “Turski tok”, prema objavljenim preliminarnim podacima kompanije.

Impresivan međugodišnji skok izvoza, na skoro 53 milijarde kubnih metara gasa je rezultat hladne zimske sezone za evropske uslove, navodi se u saopštenju “Gasproma”, prenosi B92.

Samo u martu je izvezeno 18,2 milijarde kubnih metara gasa, što je “Gaspromov” rekord svih vremena, dodaju iz kompanije.

Izvoz u Srbiju je zabeležio značajan rast od 71,3 odsto, dok je prodaja Bugarskoj i Grčkoj povećana za 52,4 procenta, odnosno 23,4 posto respektivno, budući da je gasovod “Turski tok” počeo da radi.

Rumunija, koja je više puta isticala svoju energetsku samodovoljnost, povećala je kupovine ruskog gasa za ogromnih 90 posto, a njeno snabdevanje se odvoja preko Ukrajine i Moldavije, što je mnogo skuplja metoda od moguće isporuke “Turskim tokom”.

Izvoz “Gasproma” u Tursku se takođe više nego udvostručio u prvom kvartalu 2021, za čak 106,6 procenata, tako da je ruski eneregetski div ostao glavni snabdevač te zemlje gasom, uprkos preduzetim aktivnostima Ankare na diverzifikaciji mreže dobaljavča.

Prošle godine, Gaspromov izvoz gasa je opao na 179,3 milijarde kubnih metara, pošto je pandemija kovid-19 imala snažan negativan efekat na industrijsku tražnju za energijom među potrošačima u inostranstvu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!