Društvo

Za renoviranje Palate pravde u Beogradu EIB i EU obezbedili oko 21 milion evra

U Beogradu ja svečano otvorena rekonstrisana zgrada Palate pravde, što će omogućiti efikasiji rad pravosudnih organa.

Zgrada Palate pravde u Beogradu bila je i ostala simbol beogradskog i srpskog pravosuđa i višedecenijsko sedište okružnog i višeg suda u Beogradu, rekao je predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović na svečanom otvaranju rekonstruisane zgrade.

Stepanović je istakao da će sudije, tužioci i zaposleni sada imati neuopredivo bolje administrativno-tehničke uslove za rad u skladu s međunarodnim standardima i preporukama Evropske komisije.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici poručio je da je vladavina prava danas važnija  nego ikada, jer je osnova svakog demokratskog društva i zato je važna za EU kao i za Srbiju koja je rešila da postane punopravna članica EU. On je podsetio na dugu tradiciju prava u Srbiji, jer je pre 670 godina donet “Dušanov zakonik”, koji je poslužio kao model za mnoge zakone u tadašnjoj Evropi.

Fabrici je poručio da EU u potpunosti podržava  evropski put Srbiej i to bez “ako” i “ali”. Takođe, EU pdržava i pravosudne reforme u Srbiji. “Zbog toga je EIB odobrila povoljan kredit, a EU iz fondova izdvojila dodatana sredstva, što je ukupno oko 21 milion evra za rekonstrukciju Pilate pravde u Beogradu. Pored toga, 21 pravosudna zgrada je u procesu rekonstrukcije u Srbiji, što je deo šireg projekta, za koji je EU odobrila 44 miliona evra. Cilj tih projekata je stvaranje boljih uslova za rad pravosuđa u Srbiji i povećanje efikasnosti sudova”, naveo je Fabrici.  

Ministarka pravde Nela Kuburović je istakla da je rekonstrukcija Palate pravde najveća u poslednjih 40 godina. Ona je zahvalila EU na pomoći. “EIB je obezbedila kredit u iznosu od 16 miliona evra za rekonstrukciju zgrade i još 3 miliona evra za opremu. EU je iz fondova izdvojila 1,9 miliona evra za izradu projekta i nadzor nad radovima. A iz budžeta Srbije izdvojeno je 88 miliona dinara za rekonstrukciju i opremanje zgrade”, naglasila je Kuburović.

Prema njenim rečima, sve će to doprineti efikasnijem radu pravosuđa i sudeđnima u razumnom roku.

Nova Palata pravde je slika napretka celog društva i istovremeno boljeg i većeg životnog standarda, istakao je predsednik Aleksandar Vučić.

"Mi sebe treba da promenimo. Mi, političari, da manje komentarišemo rad našeg pravosuđa i tužilaštva, da vi pokušate da vaš rad bude još efikasniji. Ja verujem u ljude koji su vredno strudirali na Pravnom fakultetu i i treba da dele pravdu u drštvu", rekao je Vučić.

"Zato je moja molba da tu pravdu građanima Srbije darujete, da imaju dodatno poštovanje prema svojoj zemlji i državnim organima, da dobro znaju da imaju zbog čega da veruju u budućnost u našoj zemlji. Bez pravde nema ni prava", podvukao je Vučić.

Predsednik je naveo da po pitanju vladavine prava u celini još mnogo toga mora da se uradi.

Zahvalio je svima koji su uložili napore u obnovi Palate pravde, posebno EU, jer je to, kako je dodoa, novac poreskih obveznika zemalja Evropske uniije.

Prva suđenja u zgradi od 26.300 kvadratnih metara, počeće 4. novembra, pred Višim sudom u Beogradu.  Zgrada može da primi oko 1.000 zaposlenih i ubuduće će tu biti smešteni: Viši sud i Više javno tužičaštvo, kao i Drugi osnovni sud i Drugo osnovno javno tužilaštvo. Objekat sadrži 70 sudnica, a pritvorski prostor će sadržati 14 ćelija.   

Radovi na rekonstrukciji Palate pravde počeli su u martu 2017, a završeni su u septembru ove godine, kada su krenula useljenja opreme i nameštaja a sada i predmeta.

 

                                                             

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!