Finansijske usluge

Za preduzetnike i MSP 500 miliona dinara bespovratno do kraja 2018.

Preduzetnicima, kao i malim i srednjim preduzećima, do kraja 2018. na raspolaganju je 500 miliona dinara bespovratno, za razvojne projekte u ovoj godini.

Za njih će do 31. decembra (odnosno utroška raspoloživog novca) moći da konkurišu na osnovu javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava u okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2018. godini, koji je objavilo Ministarstvo privrede.

Privredni subjekti, kako je navedeno, mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u iznosu do 20% bespovratnih sredstava od vrednosti investicionog ulaganja, dok će preostali iznos vrednosti projekta finansirati Fond za razvoj.

Pravo da se prijave imaju preduzetnici, mikro, mali i srednji privredni subjekti i zadruge koji su registrovani u Agenciji za privredne registre (APR), a koji dostave zvanične finansijske izveštaje za prethodne dve godine u kojima nije iskazan neto gubitak, dok su sredstva opredeljena Programom namenjena za:

- kupovinu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje proizvodnog prostora ili poslovnog prostora koji je u sastavu proizvodnog prostora, ili prostora u kojem se obavlja proizvodnja ili skladištenje proizvoda,

- kupovinu nove ili polovne proizvodne opreme (ne starije od pet godina), uključujući dostavna vozila za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva koja se koriste u procesu proizvodnje, 

- trajna obrtna sredstva, koja mogu da čine najviše 20% ukupnog investicionog ulaganja,

- nabavku softvera i druga nematerijalna ulaganja.

Iznos ukupnog ulaganja, dodaje se, ne može biti manji od 1.250.000 dinara (kredit u iznosu od milion dinara i bespovratna sredstva od 250.000), niti veći od 62.500.000 dinara (kredit od 50 miliona i bespovratna sredstva od 12.500.000 dinara), dok je izuzetno za preduzetnike, minimalni iznos ukupnog ulaganja 375.000 dinara (kredit 300.000, bespovratna sredstva 75.000 dinara).

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!