Saobraćaj i transport

Za oporavak kompanije “Alitalia” obezbeđen državni kapital

Potpredsednik italijanske vlade Luiđi Di Majo je objavio da će se bankrotirala avio-kompanija “Alitalia”, koja je u višegodišnjoj finansijskoj krizi, rekonstruisati uz kapital državne železničke kompanije, kao strateškog partnera.

Di Majo je u intervjuu privrednom listu "Il Sole 24 Ore", rekao da Vlada namerava da formira novu kompaniju sa 15 odsto udela pod kontrolom Ministarstva privrede, a da će državno železničko preduzeće "Ferovie delo stato" biti u tome tehnički partner.

Vlada čeka 31. oktobar kao rok za obavezujuće ponude za preuzimanje imovine “Alitalie”.

Taj proces je aprila ove godine pokrenula prethodna vlada i objavila da su za “Alitaliu” stigle ponude nemačke “Lufthanse” i niskobudžetnog “EasyJet”.

Di Majo je rekao da bi ugovor o tome mogao biti sklopljen sa samo jednim partnerom - na primer, sa Železnicom - ili s mešovitim, i privatnim i javnim partnerima, uključujući eventualno strane aviokompanije, prenosi N1.

U junu je objavljeno da je suvlasnica “Alitalie”, aviokompanija “Etihad” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 2017. godine imala 1,52 milijarde dolara gubitka.

To je bila druga uzastopna godina u kojoj je “Etihad” poslovao u minusu. “Etihad” je smanjio flotu i saopštio da ima teškoća zbog poskupljenja goriva i rashoda za upravljanje kompanijama “Alitalia” i “Air Berlin”.

“Alitalia” ima 11.000 zaposlenih, a bankrot je proglasila u maju 2017. godine, jer su zaposleni odbili plan za restrukturiranje.

Pošto je proletos Vlada pristala da produži rok za prodaju i da kompaniji “Alitalia” da dodatnih 900 miliona evra da bi se održala, Evropska komisija je pokrenula istragu da bi se utvrdilo da li je to u skladu s propisima EU.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!