Saobraćaj i transport

Za modernizaciju brodske prevodnice na “Đerdapu” EU obezbedila 28,5 miliona evra

Na predlog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Evropska komisija odobrila je finansiranje projekta ”Adaptacija brodske prevodnice u sastavu HE Đerdap 1", ukupne vrednosti 28,5 miliona evra, saopšteno je iz tog ministarstva.

Brodska prevodnica na hidroelektrani “Đerdap 1”, od koje zavisi nesmetano odvijanje vodnog transporta u Evropi, kroz ovaj projekat biće modernizovana, a njen radni vek biće produžen za 25 godina, navodi se u saopštenju.

Evropska unija će finansirati 40 odsto vrednosti radova, odnosno oko 11,5 miliona evra, dok će preostalih 60 odsto ili 17 miliona evra biti obezbeđeno iz budžeta Srbije u naredne tri godine.

"Srbija će novac za projekat dobiti iz programa 'Connecting Europe Facility Fund', koji predstavlja evropski mehanizam za podršku razvoju evropske transportne infrastrukture, namenjen, pre svega, članicama EU", navodi Ministarstvo građevinarstva.

Kako se navodi, projekat će se realizovati od 2018. do 2020. godine. "Radovi će obuhvatiti zamenu kompletne elektro-hidrauličke i hidrauličko-mehaničke opreme i potrebne građevinske radove na brodskoj prevodnici", navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva dodaju da će modernizacija "brodske prevodnice omogućiti da se nastavi trend povećanja obima transporta robe Dunavom kroz Srbiju, koji je u prošloj godini dostigao 10,5 miliona tona, što je dva miliona tona više nego u 2015. godini".

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!