Industrija

Za kompaniju “Pfizer” 37 milijardi dolara prihoda od vakcina u ovoj godini

Američki farmaceutski džin “Pfizer” podigao je procenu prihoda od prodaje vakcina protiv kovida 19 u ovoj godini na 37 milijardi dolara.

Ovo se desilo zahvaljujući ugovorima o prodaji treće doze i vakcinaciji širih demografskih grupa stanovništva.

Krajem jula kompanija je prihod od prodaje vakcina procenila na 33,5 milijardi dolara.

U kompaniji “Pfizer” sada očekuju da će ove godine isporučiti 2,3 milijarde doza vakcina, za 200 miliona više no što su očekivali u julu, prema ugovorima sklopljenim do sredine tog meseca. Potvrdili su da ove godine planiraju da proizvedu tri milijarde doza, piše Poslovni dnevnik.

Razlika u proizvodnji i isporuci biće knjižena u prihodima u idućoj godini, napominju, procenjujući direktan prihod od prodaje vakcina u 2022. na 29 milijardi dolara, prema ugovorima sklopljenim do sredine oktobra, prenosi B92.

Procenjuju da će u 2022. proizvesti četiri milijarde doza vakcina i isporučiti njih 1,7 milijardi, prema ugovorima sklopljenim do sredine prošlog meseca.

Ukupni prihod u ovoj godini procenjuju na 81 do 82 milijarde dolara. U julu su ga procenili na 78 do 80 milijardi dolara.

Prihod od direktne prodaje vakcina trebalo bi iduće godine da dosegne 29 milijardi dolara, prema ugovorima sklopljenim do sredine prošlog meseca, a u kompaniji napominju da nastavljaju pregovore s vladama o potencijalnim dodatnim narudžbinama u 2022.

Neto dobit skočila je u letnjem tromesečju na 8,1 milijardu dolara, sa 1,46 milijardi dolara u istom prošlogodišnjem periodu. Kada se isključe jednokratne stavke, prilagođena dobit više je nego udvostručena, na 7,68 milijardi dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!