Energetika

Za gasni interkonektor sa Bugarskom Srbija od EU dobija oko 50 miliona evra

Ministar energetike Aleksandar Antić navodi da je za Srbiju projekat izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom jedan od prioriteta i najznačajniji zajednički projekat koji će EU, preko IPA fondova, podržati sa skoro 50 miliona evra.

"Mi smo se izborili za daleko veće učešće EU kroz IPA za 2017. godinu i u decembru očekujemo da bude usvojeno - 49,6 miliona evra, kao grant za podršku tom projektu, koji je prepoznat kao projekt od zajedničkog interesa za EU", rekao je Aleksandar Antić novinarima u pauzi 17. srpskog ekonomskog foruma.

Kako je rekao, taj projekat se u mandatu ove i prethodne vlade realizuje u nivou najviših prioriteta.

"Pre nego što smo mi počeli time da se bavimo govorilo se o malom doprinosu EU za njegovu realizaciju. Pretpostavljam da je to bio ključni problem, jer taj projekat zaslužuje daleko veću podršku i kad je srpska deonica u pitanju", odgovorio je ministar energetike na pitanje zašto se toliko dugo, gotovo 10 godina, čeka na taj projekat.

Kako je dodao, dva projekta su rangirana kao glavni prioriteti - interkonekcija Grčka-Bugarska i interkonekcija Bugarska-Srbija.

"Ta dva projekta moraju da se realizuju u nekoj dinamici sa realizacijom projekta južni gasni koridor i LNG terminali. U svakom drugom slučaju to bi bile samo cevi, kroz koje ne bi imalo šta da poteče", rekao je Antić.

Navodi da su trebala da budu ispunjena dva elementa."Da bi projekat interkonekcije sa Bugarskom imao smisla bila su potrebna dva elementa - da obezbedimo ozbiljnu finansijsku podršku kakvu su dobili Bugari i mi smo se za to izborili, i da se razvije projekat interkonekcije Grčka-Bugarska", zaključio je ministar energetike.

 

Izvor: Tanjug

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!