Društvo

Za 18 meseci za koruptivna krivična dela osuđeno 749 osoba

Za 18 meseci primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije osuđeno je 749 osoba za koruptivna krivična dela, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović na otvaranju dvodnevne Međunarodne konferencije „Borba protiv korupcije za napredak Jugoistočne Evrope“.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo pravde, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, i uz podršku projekta „Prevencija i borba protiv korupcije“, koju finansira EU.

Kuburović je istakla da su u tom periodu posebna odeljenja viših javnih tužilaštava postupala po krivičnim prijavama podnetim protiv 15.222 lica, pri čemu je optuženo 1.269 lica, a doneta 771 presuda, od kojih je 749 osuđujućih.

Ministarka pravde je naglasila da Vlada Srbije pokazuje jasnu političku volju i nedvosmislenu posvećenost strateškom pristupu borbi protiv korupcije. „Svesna dalekosežnih posledica koje korupcija ima na vladavinu prava, socijalnu jednakost i ekonomski razvoj, Srbija je još 2012. godine započela sistemsku borbu protiv korupcije“, istakla je Kuburović.

Ona je naglasila da je Srbija više nego ikada ojačala i zaokružila svoj represivni mehanizam u ovoj oblasti donošenjem Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i da je reformisan Krivični zakonik, tako što je uvedeno sedam novih antikoruptivnih krivičnih dela, dok su druga unapređena.

Ministarka pravde je naglasila da je Srbija jednaku pažnju posvetila i preventivnom delovanju, pa je maja ove godine usvojen novi Zakon o sprečavanju korupcije, u novembru prošle godine i Zakon o lobiranju, a da je Srbija još 2015. godine postala pionir u zaštiti uzbunjivača, donošenjem Zakona o zaštiti uzbunjivača.

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je Srbija na putu ka EU i da se kao takva bori protiv korupcije, da je doneto nekoliko važnih zakona u tom cilju, kao i da je sada akcenat na primeni tih zakona.

Fabrici je naglasio da je jako važno da zakoni ne ostanu mrtvo slovo na papiru i da će, ukoliko se zakoni budu sprovodili, poverenje građana, kompanija i međunarodne zajednice biti veće.

Konferanciji su prisustvovali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević, republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor policije Vladimir Rebić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić, kao i ministri pravde Crne Gore, BiH, Republike Srpske i drugi.

Konferencija ima za cilj da istakne i unapredi međunarodne i nacionalne mehanizme u borbi protiv korupcije i jačanje integriteta, osvrćući se na rezultate specijalizovanih pravosudnih institucija u borbi protiv korupcije u regionu i šire.

O unapređenju i jačanju saradnje između relevantnih institucija i službi za borbu protiv korupcije razgovaraće ministri pravde, tužioci, rukovodioci državnih tela za prevenciju i borbu protiv korupcije, kao i predstavnici civilnog sektora iz Srbije, Albanije, Austrije, BiH, Hrvatske, Češke Republike, Mađarske, Italije, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Turske.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!