Softver

YouTube upozorava na sadržaje koje finansira neka država

YouTube će u buduće upozoravati korisnike u slučajevima kada gledaju sadržaje koje je finansirala neka država, a u cilju da platforma postane transparentnija u pogledu izvora, te preciznija kada su provajderi sadržaja u pitanju.

Opcija će, kao i obično, prvo postati dostupna korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama, te će dobijati upozorenja na kanalima koji primaju određena sredstva od neke države, poput onih kao što su Russia Today (RT) ili BBC, a upozorenja će se pojavljivati i u okviru videa koji ne nose neku medijsku oznaku.

Glavni cilj je da korisnici bolje razumeju odakle dolaze sadržaji koje gledaju na platformi, a upozorenje će se pojavljivati ispod videa, te će voditi na Wikipedia stranicu o mediju koji je proizveo sadržaj, tako da će korisnici moći da saznaju više i o samom izdavaču.

Ovaj potez bi trebalo da zaštiti korisnike od propagande i lažnih vesti, o kojima se već neko vreme raspravlja, a posebno kada su u pitanju društvene platforme.

Iz kompanije su objasnili da ne očekuju da funkcija odmah po puštanju bude savršena, te da očekuju povratne informacije od korisnika, a najavili su i oštrije kazne za korisnike koji u budućnosti budu kršili pravila korišćenja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!