Saobraćaj i transport

“Yandex” planira da poveća flotu na 1.000 autonomnih vozila

Moskovska IT kompanija “Yandex” razmatra da u naredne dve godine svoju flotu autonomnih vozila poveća na 1.000 komada, da bi ubrzala testiranje nove tehnologije.

“Yandex” se nada da će do kraja ove godine početi sa testiranjem više od 100 svojih autonomnih vozila na putevima.

Kompanija već ima vozni park od 90 vozila, od kojih je 35 testirano na moskovskim putevima uz prisustvo inženjera iz “Yandex”-a.

“Planiramo dodatno povećanje voznog parka, na do čak 1.000 automobila. Prvih hiljadu automobila možemo proizvesti prilično brzo, u roku od jedne i po do dve godine. To je potrebno kako bismo brzo proverili promene u algoritmima koje izradjujemo", rekao je šef “Yandex”-ovog odeljenja autonomnih vozila Dmitrij Poliščuk.

U istraživanju koje je u januaru objavila HSBC banka navodi se da je “Yandex”-ov softver za autonomnu vožnju u rangu sa svetskim liderima u toj tehnološkoj sferi, te da je sustigao Guglov Waymo, prenosi Tanjug.

“Yandex” nije obelodanio koliko je uložio u tehnologiju autonomnih vozila, ali Poliščuk navodi da svaki automobil košta 6,5 miliona rubalja (oko 98.000 dolara). Prototip je koštao 9,5 miliona rubalja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!