Saobraćaj i transport

“Wizz Air” od oktobra ponovo leti za Moskvu

Avio-kompanija “Wizz Air” najavila je da će ponovo pokrenuti letove za Moskvu preko svoje ćerke kompanije u Abu Dabiju.

To je izazvalo upozorenja da bi povratak u Rusiju mogao da nanese štetu reputaciji evropske niskotarifne (low-cost) avio-kompanije.

“Wizz Air Abu Dabi” će ponovo pokrenuti letove za i iz ruske prestonice 3. oktobra. Kompanija je obustavila letove kada je počeo rat u Ukrajini.

Zabrane letenja, koje su uvele zemlje EU se, međutim, ne odnose na “Wizz Air Abu Dabi”, koji je sa sedištem na Bliskom istoku i koji je zajedničko preduzeće sa ADQ, državnim investicionim društvom Abu Dabija, koje poseduje 51 odsto.

“Wizz Air”, koji ima sedište u Mađarskoj, saopštio je da će obnavljanje letova dovesti njihovu avio-kompaniju u Abu Dabiju na ravne noge sa glavnim rivalima na Bliskom istoku kao što su Emirati i Etihad, koji nisu prestali da lete za Rusiju, prenosi B92.

Analitičari, međutim, upozoravaju na potencijalnu štetu po reputaciju koja bi mogla da nadmašiti dobiti.

Odluka bi takođe mogla da zakomplikuje povratak četiri aviona “Wizz Air”-a koji su u Ukrajini gde su "zaglavili" nakon zatvaranja vazdušnog prostora u vreme ruske vojne operacije.

“Wizz Air” je jedan od evropskih avioprevoznika koji je najviše pogođen zatvaranjem vazdušnog prostora Ukrajine budući da je oko 7 odsto njegovog planiranog kapaciteta za leto 2022. trebalo da ide u i iz Ukrajine, navodi Moodi's.

"Wizz Air Abu Dabi” je nacionalni prevoznik Ujedinjenih Arapskih Emirata koji posluje u skladu sa nacionalnim propisima i politikom UAE“, navodi se i naglašava da britanski i mađarski “Wizz Air” još uvek ne lete za Rusiju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!