Trgovina

“Walmart” ostvario najbolje rezultate u proteklih deset godina

Online prodaja američkog maloprodajnog giganta “Walmart”-a skočila je za 40 odsto u poslednja tri meseca čime je ukupna prodaja porasla na ogromnih 128 milijardi dolara, piše BBC.

Osim toga, i “Walmart”-ove deonice su skočile deset odsto, što je iznenađujuće budući da su ranije u 2018. godini pale za 13 odsto.

Upravo iz tog se razloga maloprodajni gigant odlučio da fokusira na online trgovinu i kupio je kompaniju za online maloprodaju Jet.com.
Uprkos najvećem skoku u prodaji u poslednjih deset godina, “Walmart” je zabeležio gubitak od 861 milion dolara zbog velikog troška prodaje udela od poslovanja u Brazilu.

Naime, kompanija širi svoj međunarodni portfolio i okreće se azijskom tržištu. Osim u Brazilu, “Walmart” je prodao i većinski udeo u svojoj britanskoj podružnici, a namerava učiniti isto i u Kanadi i Čileu, a kupio je udeo u indijskom “Flipkartu” za 16 milijardi dolara, prenosi “Jutarnji list”.

Iz ovih rezultata “Walmart”-a analitičari vide veliki optimizam potrošača koji su napokon počeli trošiti kao u vreme pre globalne recesije iz 2008. godine.

 “Ljudi troše, nema sumnje. Iako nismo primetili rast plata u maloprodaji, primetili smo da se isplaćuje više plata. Imamo više zaposlenih koji primaju platu”, rekla je za CNBC Diane Swonk, analitičarka kompanijee za poslovno savetovanje Grant Thornton.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!