Razvoj

Vujović: Srbiji treba novi program sa MMF, bez finansijske podrške

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je Srbija uspešno završila trogodišnji aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i da sa tom finansijskom institucijom treba da ima novi program, koji ne uključuje finansijsku pomoć.

Vujović je na “Kopaonik biznis forumu” kazao da bi novi program saradnje sa MMF-om, kroz Instrument koordinacije politika (PCI) omogućio Srbiji da lakše savlada izazove, koji se mogu očekivati u narednom periodu.

On je rekao da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,5 odsto u 2018. godini planiran na osnovu očekivanja da će biti bolji rezultati u poljoprivredi i energetici, a da su za 2019. godini potrebni novi izvori rasta.

Vujović je istakao da je za Srbiju sada važno da dođe do investicionog rejtinga, što znači da bude prepoznata kao zemlja, koja je pouzdana i povoljna za ulaganja. Za dostizanje održivog i brzog rasta, kako je ocenio, neophodna je makroekonomska stabilnost, ali i jače investicije, veća produktivnosti i stabilan finansijski sektor koji podržava investicije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!