Finansijske usluge

Vujović: Keš podstiče sivu ekonomiju

Srbija je daleko od ekonomije koja bi funkcionisala u potpunosti bez upotrebe keša, ali treba da težimo ekonomiji u kojoj će razuman broj ljudi koristiti elektronski način plaćanja, rekao je ministar finansija Dušan Vujović.

U predavanju koje je održao studentima na Fakultetu organizacionih naukam Vujović je naveo da je Srbija društvo koje je nastalo na osnovama starog, drugačijeg društva i da su institucije koje danas postoje bazirane na temeljima prošlosti.

"Poreska uprava i carina nastale su na temeljima SDK, to je bilo glavno mesto, prva i poslednja kontrola. Danas je drugačije, Poreska uprava treba da hvata dohodak za sve nas kao da hvata ribu u moru, a onda je bilo kao hvatanje ribe u malom ribnjaku", rekao je Vujović.

Ističe da keš "hrani" sivu ekonomiju i navodi da vlada velika predrasuda iz doba socijalizma da je keš sigurniji način plaćanja.

"Nije nam cilj da obespravimo ljude koji plaćaju kešom, ali to je veliki trošak, štampanje toliko novca. Ja znam koliko je veliki broj onih koji koriste keš, ali mislim da ako im damo neku vrstu stimulacije da će oni želeti da koriste elektronsko plaćanje", naveo je Vujović.

Keš ekonomija je rizična ekonomija, naglašava ministar i kaže da ideja nije da se keš "uništi", već da se pređe na elektronske tokove novca.

"Najveći deo sive ekonomije počiva na kršenju nekih zakona, splavovi, kafići, restorani, pekare, to su glavna mesta sive ekonomije. Mi treba da radimo najveći deo provera kroz kompjutere, sada to radimo peške i to je jako sporo i neefikasno", kaže Vujović.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!