Trgovina

Vrednost ZTE-a povećana 17 odsto nakon ukidanja zabrane SAD

Vrednost deonica kineskog proizvođača mobilnih telefona ZTE skočila je za 17 posto nakon ukidanja američke zabrane kupovine komponenti.

Na Hongkonškoj berzi cena ZTE-ove deonice narasla je sve do 16,12 hongkonških dolara, ali to je još uvek gotovo 40 odsto niže od zadnje aprilske cene pre suspenzije koja je uvedena zbog američke zabrane. Ministarstvo trgovine SAD-a ukinulo je zabranu tamošnjim kompanijama da prodaju komponente ZTE-u nakon što je kineska kompanija položila 400 miliona dolara na bankovni račun u Americi kao zalog da neće kršiti sporazum postignut prošlog meseca.

Podsetimo, nagodba sa američkim vlastima uključivala je i plaćanje kazne od milijardu dolara. Međutim, analitičari tvrde da će ZTE-u trebati još dugo da “stane na noge”. “To se ne odnosi samo na obnovu poverenja kupaca, već i naporan rad na pronalaženju zamena za dobavljače kao što je Qualcomm, Avnet i Broadcom kako bi smanjio zavisnost”, ističe za Reuters Nikhil Batra, stariji analitičar konzultanske kuće IDC.

Kao što se već ranije pisalo, ZTE je pre uvođenja zabrane snažno zavisio od američkih dobavljačima od kojih je kupovao četvrtinu komponenti za svoje mobilne telefone. “U suštini, to će značiti promenu celokupne dizajnerske strategije”, dodao je Batra. Polugodišnji minus ZTE-a zbog kazne mogao bi iznositi 1,35 milijardi dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!