Projekti

Vrednost velikih kompanija opala za 100 milijardi dolara

U 2019. godini vrednost kompanija iz Silicijumske doline smanjena je za skoro 100 milijardi dolara.

Zbog toga investitori rizičnog kapitala završavaju sa svojim strategijama ulaganja.

Pad kompanije "WeWork" bio je posebno impresivan. U oktobru je vrednost kompanije procenjena na samo 8 milijardi dolara, u poređenju sa 47 milijardi, koliko je kotirana tokom poslednjeg kruga finansiranja.

Tržišna kapitalizacija "Ubera" smanjena je za 33 milijarde dolara u odnosu na podatke iz maja. Istovremeno, transportna kompanija "Lift" vredi gotovo 10 milijardi dolara manje od procena u martu. To je stvorilo finansijsku neizvesnost kakva se nije videla godinama. Pored toga, podstakla je investitore da zahtevaju strožu korporativnu administraciju.

Tako je kompanija "Lajm", ​​specijalizovana za iznajmljivanje motocikala, morala da preispita svoje poslovanje da bi pokazala svojim investitorima da može da donosi profit.

Kalifornijska kompanija "Fer" je takođe morala da otpusti deo svoje radne snage i da zameni izvršnog direktora, nakon što je za manje od godinu dana potrošila 380 milijardi dolara u reklamiranje, zapošljavanje i druge inicijative za rast, prenosi B92.

Kao da to nije dovoljno, broj javnih ponuda za prodaju u SAD smanjio se za više od jedne trećine između drugog i trećeg kvartala 2019. godine.

"Zabava je bila sjajna pet godina, ali sada je neko ugasio svetlo. Svi navikavamo oči i niko nema pojma kako će proći ostatak noći. Ovako se Silicijumska dolina oseća trenutno", rekao je biznismen Kris Davos, čija kompanija "Ahoj kepital" investira u rizični kapital i kompanije u nastajanju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!