Razvoj

Vrednost najvećih svetskih kompanija dostigla 20 biliona dolara

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih kompanija na svetu za godinu dana porasla je za 2,6 biliona dolara, odnosno 15 odsto i dostigla 20 biliona dolara, pokazala je PwC-ova analiza Global Top 100.

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih poduzeća na svetu u perioduu od 31. marta 2017. godine do 31. marta 2018. godine porasla je za 2.597 milijardi  (2,6 biliona) dolara, odnosno 15 odsto, pokazala je PwC-ova analiza Global Top 100.  Povećanje se nastavlja na porast od 12 odsto iz 2017. godine, a ukupna tržišna kapitalizacija od globalne financijske krize na ovamo iz godine u godinu beleži rast.

Za čak 48 odsto prirasta u protekloj godini zaslužne su američke kompanije, zahvaljujući pre svega stabilnim ekonomskim uslovima i vodećem položaju u tehnološkom sektoru. Evropa beleži porast tržišne kapitalizacije drugu godinu zaredom, uz nepromenjeni tržišni udeo.

Već četvrtu godinu za redom više od polovine od sto najvećih svetskih preduzeća ima sedište u Sjedinjenim Američkim Državama. Ove godine među vodećih sto ih je 54 dok ih je godinu dana ranije bilo 55. SAD, takođe, drži 61 odsto ukupne tržišne kapitalizacije, što predstavlja pad u odnosu na prošlogodišnjih 63 odsto.

“Amazon” je najuspešnija kompanija prema apsolutnom porastu tržišne kapitalizacije, ostvarivši vrednost od 278 milijardi američkih dolara ili 66 odsto više u odnosu na 2017. godinu. Slede ga dve kineske kompanije: “Tencent”, s porastom za 224 milijardi američkih dolara, odnosno 82 odsto, i “Alibaba” s porastom za 201 milijardu američkih dolara, odnosno 75 odsto. Sledeća tri najuspešnija društva u apsolutnom smislu američke su kompanije “Microsoft”, “Alphabet” i “Apple”.

Uprkos šestom mestu na listi prema apsolutnom rastu tržišne kapitalizacije u proteklih godinu dana, “Apple” je sedmu godinu za redom vodeća svetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji. Međutim, njegova prednost pred “Alphabetom”, koji drži drugo mesto, smanjila se za četvrtinu, zabeleživši za godinu dana pad sa 175 milijardi dolara na 132 milijarde dolara.

“Apple” je takođe deoničarima isplatio više od svih ostalih društava. U kalendarskoj 2017. godini isplatio je ulagačima u obliku dividende i otkupa deonica dodatnu 31 milijardu dolara, dok je u kalendarskoj 2016. godini isplatio 29 milijardi dolara. “JP Morgan Chase” zauzima drugo mesto prema raspodeli vrednosti s 24 milijarde dolara, odnosno 18 milijardi dolara više u odnosu na prethodnu godinu.

Posmatrano po sektorima, tehnologija već treću godinu za redom prednjači u tržišnoj kapitalizaciji pred finansijskim sektorom, dok prodaja robe široke potrošnje zauzima treće mesto. Tri najveća preduzeća na svetu i dalje dolaze iz tehnološkog sektora (Apple, Alphabet, Microsoft), a slede ih Tencent na petom mestu i Facebook na osmom, koji je pao s prošlogodišnjeg šestog mesta.

Evropska preduzeća posebno je teško pogodila globalna finansijska kriza pre deset godina, otkada njihova tržišna kapitalizacija doživljava oscilacije. Međutim, tokom prošle godine Evropa je nastavila s postupnim oporavkom. Broj evropskih preduzeća među najvećih 100 povećao se s 22 na 23 preduzeća, uz ukupni rast tržišne kapitalizacije za 331 milijardu dolara.

I pored ovog poboljšanja Evropa još nije dostigla nivo iz 2010. godine kada su među vodećih sto globalnih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji bila 33 evropska. A njen tržišni udeo od 17 odsto u 2018. godini, bez obzira što se nije promenio u odnosu na 2017. godinu, znatno je manji od 27 posto koliko je iznosio 2009. godine.

Tržišna kapitalizacija kineskih trgovačkih društava uvrštenih u 100 najvećih skočila je za godinu dana 57 odsto. Među sto najvećih je ove godine 12 kineskih društava, a prošle godine bilo ih je 10. Hong Kong je takođe povećao broj preduzeća u Top100 s jednog u 2017. godini na ovogodišnja tri preduzeća.

Prema apsolutnom porastu tržišne kapitalizacije, “Tencent” je, drugu godinu za redom, vodeće kinesko društvo i ukupno gledano drugo najuspešnije preduzeće posle “Amazona”. Tencent je za godinu dana povećao vrednost za 82 odsto odnosno na 496 milijarde dolara.

“Alibaba” je drugo najuspešnije kinesko preduzeće i treće ukupno, s rastom vrednosti od 75 odsto na 470 milijardi dolara. Ova značajna povećanja pogurala su obe kompanije među 10 najvećih u svetu po tržišnoj kapitalizaciji: “Tencent” je zauzeo peto, a “Alibaba” sedmo mesto.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!