Svet građevinarstva-nekretnina

Vrednost građevinskih radova u Srbiji u 2019. godini povećana za 35 odsto

Visoke stope rasta građevinarstva u prethodnih nekoliko godina omogućili su ubrzana realizacija i završetak velikih infrastrukturnih projekata, kao i povoljni uslovi za investiranje, saopšteno je iz kabineta ministarke za građevinarstvo, infrastrukturu i saobraćaj Zorane Mihajlović.

U saopštenju se navodi da je vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Srbije u 2019. godini povećana za 35 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u četvrtom kvartalu zabeležen je rast vrednosti izvedenih građevinskih radova u odnosu na isti kvartal 2018. godine od 56,3 odsto, iskazan u stalnim cenama.

"Time je ujedno premašena prethodna rekordna stopa rasta građevinarstva iz prethodnog, trećeg kvartala 2019, u kojem je vrednost izvedenih građevinskih radova povećana za 39,9 odsto, što je bila do sada najviša stopa rasta građevinarstva u jednom kvartalu od 2010. godine", navedeno je u saopštenju.

Objašnjava se da su ubrzana realizacija i završetak velikih infrastrukturnih projekata, kao i povoljni uslovi za investiranje, omogućili visoke stope rasta građevinarstva u prethodnih nekoliko godina.

To je, ističu, za rezultat imalo i povećanje učešća građevinarstva u BDP-u, sa 3,2 odsto u 2014. na više od pet odsto u 2019. godini.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!