Agro svet

Vrednost “Agrokorovih” kompanija tri puta manja od duga

Vrednost kompanija, koje su u sistemu koncerna “Agrokor” je čak tri puta manja od dugova, budući da je oko 140 kompanija procenjeno na oko 18,5 milijardi kuna (2,5 milijardi evra), dok dug iznosi 57 milijardi kuna (7,7 milijardi evra).

Vanredna uprava “Agrokora” je konačnom procenom vrednosti svih kompanija unutar tog koncerna obuhvatila preko 140 kompanija, a procenjena je vrednost i dve srpske kompanije u vlasništvu “Agrokora” – “Frikoma” na 164,7 miliona evra, a “Dijamanta” na 87 miliona evra, prenosi hrvatski portal "24 sata".

Prema tablici se može zaključiti da je najvrednija hrvatska “Agrokorova” kompanija “Jamnica”, budući da vredi 494 miliona evra. Za njom sledi “Ledo” sa 281 miliona evra vrednosti, “Belje” sa 276 miliona evra, dok je “Konzum“ tek na četvrtom mestu sa 209 miliona evra.

Sam “Agrokor” d.d, kao krovno društvo, procenjen je na nula kuna, dok je u inostranstvu najvredniji “Merkator” procenjen na 878 miliona evra.

Ukupno su sve kompanije i u Hrvatskoj i izvan nje procenjene na 26 milijardi kuna (3,47 milijardi evra).

Poveriocima koji pregovaraju o nagodbi u saradnji sa vanrednom upravom će, međutim, biti dostupna vrednost kompanija od oko 18,5 milijardi kuna (2,5 milijardi evra), jer za one firme u inostranstvu, koje nisu pod vanrednom upravom, treba oduzeti njihov dug koji, takođe, nije pod lex Agrokorom niti deo nagodbe, a koji iznosi oko milijardu evra.

“Agrokor” je ukupno dužan 57 milijardi kuna, što je tri puta više od procenjene vrednosti kompanija, što znači da će se morati otpisati veliki deo duga, a poverioci će postati novi vlasnici “Agrokora”.

Ruske banke “Sberbank” i VTB bi trebalo da budu najveći vlasnici “Agrokora” sa otprilike 45 odsto.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!