Energetika

Voren Bafet preuzima 50 odsto naftne kompanije

Kompanija “Berkshire Hathaway”, koja je u vlasništvu Vorena Bafeta, dobila je regulatorno odobrenje za kupovinu do 50 odsto naftnog giganta “Occidental Petroleum”.

Deonice “Occidental”- a skočile su 10 odsto nakon ove informacije i zatvorile su se na 71,29 dolara, poguravši njihov dobitak u 2022. na više od 145 odsto.

“Berkshire Hathaway” je 11.jula podneo zahtev Federalnoj regulatornoj komisiji za energetiku za kupovinu više običnih deonica naftne kompanije u transakcijama na sekundarnom tržištu. Konglomerat je tvrdio da maksimalni udeo od 50 odsto ne bi naštetio konkurenciji niti umanjio regulatorna ovlašćenja, prenosi B92.

Karlos Klej, vršilac dužnosti direktora odeljenja za regulaciju električne energije, izdao je dopuštenje, rekavši da je dopuštenje "u skladu s javnim interesom".

Konglomerat je ove godine već drastično povećao svoj udeo u “Occidental”-u. “Berkshire Hathaway” trenutno poseduje 188,5 miliona deonica kompanije “Occidental Petroleum”, što je jednako poziciji od 20,2 odsto. Premašio je ključni prag na kojem bi “Berkshire Hathaway” mogao zabeležiti deo zarade naftne kompanije svojom vlastitom, potencijalno dodajući milijarde dolara dobiti.

“Berkshire Hathaway” takođe poseduje 10 milijardi dolara povlašćenih deonica “Occidental”-a i ima naloge za kupovinu još 83,9 miliona običnih deonica za pet milijardi dolara (59,62 dolara svaka). Nalozi su dobijeni kao deo ugovora kompanije iz 2019. koji je pomogao finansiranje “Occidental”-ove kupovine “Anadarko Petroleum”. Ulog bi narastao na gotovo 27 odsto ako “Berkshire Hathaway” izvrši te naloge.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!