Berza

Volstrit: Indeksi na novim rekordnim nivoima

Na Volstritu su u ponedeljak svi najvažniji indeksi dostigli nove najviše nivoe u istoriji jer je američki Senat postigao dogovor o daljem finansiranju saveznih službi i jer kompanije objavljuju bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Dow Jones ojačao je 0,55 posto, na 26.214 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,81 posto, na 2.832 boda, a Nasdaq indeks 0,98 posto, na 7.408 bodova.

Novi rekordi tih indeksa usledili su nakon što je u Senatu postignut dogovor o daljem finansiranju saveznih službi, pa je izbegnut dugotrajniji prekid rada pojedinih agencija i drugih državnih institucija.

U petak u ponoć došlo je, naime, do paralize dela američkih državnih službi jer demokrati i republikanci u Senatu nisu uspeli postići dogovor o finansiranju savezne vlade, podeljeni oko pitanja ilegalne imigracije i sigurnosti granica.

No, pregovori između demokrata i republikanaca vodili su se i tokom vikenda, pa je u ponedeljak konačno postignut dogovor u Senatu.

“Pomislili biste da bi rizik od prekida rada državnih službi mogao preplašiti neke ulagače i naterati ih na povlačenje s tržišta. No, to se nije dogodilo, što pokazuje koliko je tržište čvrsto”, kaže Eric Marshall, direktor u fondu Hodges Capital Management.

Podršku tržištu pružili su i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija, među ostalim, diva u naftnom businessu Halliburtona i Netflixa, čija ponuda televizijskog i filmskog programa na internetu privlači sve više pretplatnika.

Cena akcije Hulliburtona skočila je gotovo 7, a Netflixa gotovo 8 posto.

I većina drugih kompanija izveštava o boljim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u poslednjem lanjskom tromesečju porasle za 12,4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana pre, dok su pre nedelju dana očekivali rast od 11,8 posto.

Takva očekivanja podržavaju tržište, kao i procene o pozitivnom doprinosu nedavno prihvaćene porezne reforme na ekonomiju.

Osim rasta zarada, ulagači očekuju da će smanjenje poreza kompanijama dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima one kupuju vlastite akcije na tržištu.

I na većini evropskih berzi cene akcija su juče porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,20 posto, na 7.715 bodova, no frankfurtski DAX porastao je 0,22 posto, na 13.463 boda, a pariski CAC 0,28 posto, na 5.541 bod.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!