Industrija

“Volkswagen” prodao rekordnih 10,8 miliona vozila

“Volkswagen” grupa u petak je saopštila da je u prošloj godini prodala rekordnih 10,83 miliona automobila, 0,9 odsto više nego godinu dana ranije, čime je postala glavni suparnik “Renault-Nissan-Mitsubishiju” u trci za najvećeg proizvođača automobila na svetu.

Konkurenti “Toyota Motor” i “Renault-Nissan-Mitsubishi” još nisu objavili podatke o ukupnoj prodaji u 2018. godini, ali francusko-japanski savez prodao je u 2017. godini 10,6 miliona automobila, a u prvoj polovini prošle godine 5,54 miliona.

Prošlog meseca “Toyota” je, pak, objavila procenu o ukupnoj prodaji u svetu od 10,55 miliona automobila u prošloj godini, ali još nije zvanično potvrdila te brojke.

“Volkswagen” je prošle godine isporučio 6,24 miliona VW brend vozila, dok su njegovi luksuzni brendovi Audi i Porsche izvestili o prodaji 1,81 milion, odnosno 256.000 vozila.

Audi je time postao treći najprodavaniji luksuzni brend iza BMW-a koji je isporučio 2,12 miliona luksuznih automobila, 1,8 odsto više nego u 2017. godine, te vodećeg Mercedes-Benza koji je prodao 2,31 milion luksuznih vozila, prenosi Seebiz.

Ukupna prodaja BMW grupe porasla je lani u svetu za 1,1 odsto, na ukupno 2,5 miliona vozila, a u saopštenju je kompanija istakla da ove godine očekuje lagani porast prodaje, uprkos zahtevnim tržišnim uslovima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!