Industrija

„Volkswagen“ planira proizvodnju 22 miliona električnih automobila

Nemačka automobilska kompanija „Volkswagen“ najavila je da će proizvodnju električnih vozilapovećati na 22 miliona jedinica u narednih deset godina i da će za 30 odsto smanjiti emisiju ugljen-dioksida tokom životnog ciklusa vozila.

To je značajno veći broj u odnosu na ranije najavljenu proizvodnju 15 miliona električnih vozila, prenosi agencija AP, uz ocenu da je i ta cifra bila ambiciozna imajući u vidu činjenicu da je „Volkswagen“ prošle godine proizveo manje od 50.000 električnih vozila, prenosi agencija AP.

Kompanija se, međutim, sada sve više okreće električnim vozilima kako bi se uskladila sa novim evropskim ograničenjima vezanim za emisiju ugljen-dioksida i tražnjom Kine za vozilima sa nižim emisijama štetnih gasova, prenosi RTV.

Predstavljajući poslovne rezultate za 2018. godinu, grupacija „Volkswagen“ je saopštila da je ostvarila neto dobit od 12,15 milijardi evra, čime su nadmašena očekivanja analitičara.

Operativni profit (pre kamata i poreza na dobit) porastao je za 0,4 odsto na 17,1 milijardu evra, a prihodi od prodaje za 2,7 odsto na 235,8 milijardi evra.

Ipak, operativni profit ključnog brenda, „Volkswagen“-a, jednog od 12 „Volkswagen“-ovih brendova, smanjen je na 3,2 milijarde evra sa 3,3 milijarde evra iz 2017. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!