Industrija

“Volkswagen” od 2019. godine prestaje da proizvodi "bubu"

Nemačka automobilska kompanija “Volkswagen” (VW) najavila je da će od jula 2019. prestati sa proizvodnjom legendarnog modela "buba".

Kako prenosi portal "Biznis insajder", do ovog poteza nemačke kompanije dolazi usled nastavka trenda okretanja auto tržišta ka SUV i krosover vozilima.

Nakon decenija uspeha, prodaja je poslednjih godina padala, posebno na ključnom američkom tržištu, jer se američki potrošači sve više okreću većim automobilima.

“Volkswagen” će, nakon skandala u vezi štetnih emisija dizel vozila i ogromnog investiranja u električna vozila, smanjiti raspon svojih modela te će se fokusirati na porodične i električne automobile. 

Iz kompanije je saopšteno da će zadnji modeli “bube” biti dostupni u stilu kupea i kabrioleta.

„Gubitak “bube” nakon tri generacije, nakon gotovo sedam decenija, izazvaće niz emocija mnogih obožavaoca“, rekao je Hinrich Woebcken, izvršni direktor američke “Volkswagen” grupe.

Nastanak “bube” vezuje se za mračno doba nacizma u Nemačkoj, kad je zamišljena kao vozilo za široke mase.

Međutim, nakon što je Adolf Hitler Nemačku i svet poveo u krvavi rat, proizvodnja je zastala, fabrika je bila ozbiljno oštećena i pala je u ruke savezničkih snaga.

Proizvodnja je dobila zamah u kasnim četrdesetim godinama prošlog veka, a do 1955.  Godine na nemačkim putevima bilo je milion automobila.

Dizajn je zadobio međunarodnu slavu šezdesetih i sedamdesetih godina u filmovima s Herbijem, trkaćim automobilom koji misli svojom glavom. Bio je popularan i u supkulturama šezdesetih, koje su hvalile male, praktične, ali i estetske kvalitete “bube”.

Proizvodnja “bube” je prekidana, pa ponovno oživljavana u nekoliko navrata tokom sedam decenija.

Redizajnirana „Nova buba“ devedesetih godina prošlog veka pomela je američkog tržište - prodato je više od 80.000 vozila tokom 1999. godine.

Kompanija je poslednjih godina razmatrala mogućnosti modernizacije i električne verzije, ali je, ipak,  odlučeno da se prekine proizvodnja.

Woebcken nije u potpunosti isključio mogućnost da model jednog dana uskrsne rekavši „nikad ne reci nikad“.

“Volkswagen” je tokom osam meseci 2018. godine prodao 11.151 bubu, što je 2,2 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!