Društvo

Vlasti Azerbejdžana godinama potkupljivale evropske političare

Vladajuća elita u Azerbejdžanu je dve godine potkupljivala evropske političare, koristeći tajni crni fond od 2,8 milijardi dolara, pokazuje istraga koju je sproveo konzorcijum evropskih listova, a čije je rezultate objavila organizacija Projekat izveštavanja o organizovanom kriminalu i korupciji.

Novac je navodno kanalisan preko četiri kompanije sa sumnjivim poslovanjem čija su sedišta u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Među onima koji su primali mito bilo je i evropskih političara koji su zauzimali blagonaklon stav prema Vladi u Bakuu. U izveštaju o istrazi se, međutim, dodaje da nema pokazatelja da su svi primaoci mita znali koji je izvor novca.

Tajni fond s nazivom "Azerbejdžanska vešernica" postojao je do 2014. Poreklo novca nije poznato, ali ima "dovoljno dokaza da ima veze s porodicom predsednika Ilhama Alijeva", navodi se u izveštaju.

U vreme kada je fond navodno bio aktuelan bivša država SSSR-a je optuživana za sistemsku korupciju, krađu glasova i zloupotrebe, uključujući hapšenja opozicionih političara, aktivista za ljudska prava i novinara. U izveštaju se navodi da je dosta novca potrošeno na potkupljivanje lobista, novinara, političara i biznismena

Prema OCCRP, operacija se pokazala kao uspešna u, na primer, ubeđivanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da 2013. glasa protiv izveštaja u kojem se kritikuje Azerbejdžan. U vezi s tim glasanjem je povedena istraga, a izveštaj se očekuje do kraja godine. Četiri firme sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu preko kojih je novac kanalisan su zatvorene.

Jedna od vodećih evropskih banaka Danske bank iz Danske izvršila je transakcije novca do ovih kompanija preko svoje ispostave u Estoniji. Banka je priznala da se nije dovoljno angažovala, te nije primetila sumnjive transakcije. Novac iz istog fonda je trošen i na mnoge druge stvari, kao što je privatno obrazovanje za porodice Azera, koje žive u inostranstvu, dodaje se u istrazi.

 

Izvor: Danas

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!