Industrija

Vlasnik “Zare” zatvara 1.200 prodavnica u svetu

Kompanija “Inditeks”, jedan od vodećih svetskih prodavaca odeće, zabeležila je gubitak u prvom kvartalu 2020. godine.

Kompanija je najavila plan restrukturiranja od 2,7 milijardi evra kojim se predviđa zatvaranje do 1.200 prodavnica širom sveta.

Španska grupacija, u čijem su sastavu i prodajni lanci “Zara” i “Masimo Duti”, ima za cilj da u okviru restukturiranja poveća prodaju putem interneta za 25 procenata u ukupnoj prodaji do 2022. godine, u odnosu na prošlogodišnji porast od 14 procenata.

Vanredne mere španske vlade zbog epidemije koronavirusa primorale su desetine miliona potrošača da se preorijentišu ne samo na kupovinu osnovnih životnih namirnica putem interneta, već i drugih potrepština u poslednja tri meseca.

“Inditeks”, koji je osnovao španski milijarder Amansio Ortega, planira da potroši u naredne tri godine 900 miliona evra na poboljšanje svoje IT prodaje, ali i na fizičke prodavnice koje imaju dobar promet.

"Procenjuje se da će mreža kvalitetnijih fizičkih prodavnica u kombinaciji sa mrežom IT prodavnica doneti dugoročni godišnji rast prodaje za 4,0 do 6,0 odsto", navodi se u saopštenju kompanije.

Ovi investicioni planovi usledili su nakon što je “Inditeks” u periodu od tri meseca, do kraja aprila, prijavio neto gubitak od 409 miliona evra, u odnosu na profit od 734 miliona evra u istom periodu 2019. godine.

Prodaja je u prvom kvartalu kompanijske finansijske godine pala za 44 odsto u odnosu na isti period godinu dana, na 3,3 milijarde evra, pošto je zbog pandemije bilo zatvoreno gotovo 90 odsto prodavnica Inditeksa.

Prema podacima ovog maloprodavca, sada je otvoreno 78 posto od 5.743 prodajna mesta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!